Daň z nem.-jednotka + sklep + garáž?

• (neregistrovaný)

22. 1. 2013 21:55

dobrý den, můžete mi prosím poradit. v loňském roce jsme koupili byt v obytném domě o 6-ti vlastníky o rozměru cca 80m2, v kupní smlouvě je dále uvedeno že jsme k bytu koupili i sklep o rozměru cca 5m2 a garáž 20m2 (sklep i garáž součástí obytného domu). Dále určitý podíl na společných částech domu i pozemku, kde se byt + sklep + garáž nacházejí. Nevím jak správně to zapsat do přiznání.

pozemek E výměra v katastru 166 m2, to samé i zastavěno takže ke zdanění 0 (nebo mám uvádět pouze podíl připadající na mě dle poměrového výpočtu např. 7864/30738 z 166m2)?

stavby?
    jednotka 80m2 (výpočet chápu)
    a nevím co se sklepem a garáží, není to uvedeno v katastru pouze v kupní smlouvě, mám to uvádět do přiznání? pokud ano jako co?

Děkuji Roma

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2013 1:27

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: daň z nem.-jednotka + sklep + garáž?
      Pokud není na katastru zapsána jednotka "sklep" a jednotka "garáž", tak jste si tyto jednotky právně nekoupili.

Buď jsou všechny sklepy/garáže samostatnou jednotkou a Vy na nich máte podíl, to by mělo být zapsáno v KN. To nepředpokládám.

Nebo máte podíl na společných částech domu s výhradním právem užívat "sklep č." a "garáž č.".

Protože se nejedná o jednotky ve Vašem vlastnictví, tak je nikam neuvádíte, jsou již uvedeny v koeficientu 1,2.

Pokud máte jen pozemek zastavěný stavbou tak je celkem jedno, co tam uvedete. Zaplatíte 0 Kč.

Hezký den!

• 23. 1. 2013 9:10

Roma123 (neregistrovaný)

moc děkuji, měli jsme špatně vyjeté LV z katastru (neúplně). Takže teď máme na výpise byt i garáž, takže je to OK. garáž uvedu jako samostaný nebytový prostor? děkuji Roma

• 23. 1. 2013 23:41

Roma123 (neregistrovaný)

moc Vám děkuji, přeci jen ještě maličkost. Ve smlouvě jsem nikde nenašla skutečné rozměry garáže a ani v katastru nejsou uvedeny (mám vycházet ze skutečně změřených rozměrů, které si sama změřím na místě?). a druhá věc, započítává se do bytové jednotky balkon nebo sklep?smlouvu psal poctivý úředníček, a vypsal tam rozměry i toho co není třeba a naopak co je třeba neuvedl. Já se domnívám že sklep je společný prostor (jak je výše uvedeno, není vypsáno samostatně na LV, takže se rozměrově do bytu pro daň z nem. nezapočítává) a balkon není k bydlení... nevím poradíte?
      vážně moc díky Roma

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).