Pro paní Karu - komentář mzda za přesčas

• (neregistrovaný)

23. 1. 2013 11:21

Paní Karo,
    vracím se k dotazu z 21. 1. 2012 ohledně proplácení přesčasových hodin a posílám Vám stanovisko na můj dotaz od jedné doktorky přes pracovní právo, která mi odpověděla, že za přesčas se platí dosažená mzda a 25% příplatek, tak jsem se ptala co je dosažená mzda:
    Dobrý den, paní doktorko a co se rozumí dosaženou mzdou? Zahrnuje v podnikatelské sféře základní tarif nebo základní tarif i osobní ohodnocení?
    Nebo je třeba mít vnitřní směrnici s uvedením, že osobní ohodnocení není zahrnováno do výpočtu přesčasové hodiny. Děkuji ještě jednou, doufám, že to píšu trochu srozumitelně. S pozdravem

Odpověď (PhDr. D. Gavlasová):
    Dosaženou mzdou se rozumí celková mzda za práci, kterou zaměstnanec přesčas konal, včetně všech položek, na které by měl zaměstnanec nárok, kdyby konal práci v řádné pracovní době. Jestliže mu tedy v daném měsíci, ve kterém konal práci přesčas, vznikne právo na osobní ohodnocení, nemůžete tuto složku mzdy z dosažené mzdy vyloučit. Bylo by to v rozporu s pracovněprávními předpisy.

Paní Karo. navazuji tím na Váš komentář k mému dotazu , zda se počítá přesčasová hodina jen ze základního tarifu nebo dohoromady s osobním ohodnocením.
    Já to celý rok 2012 dělala jen ze základního tarifu bez osobního ohodnocení. A teď trnu hrůzou jestli dobře, jestli jsem nešidila zaměstnance.
    Vy s tím máte zkušenost. Měli jste kontrolu z inspektorátu práce? Prochází to? Je to někde v zákoníku práce nebo v přdpisech? Abych měla čím argumentovat.
    Moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).