Důchodce a DPČ

• (neregistrovaný)

23. 1. 2013 14:07

Dobrý den,
    jsem starobní důchodce a pracuji na dohodu o pracovní činnosti a mám měsíční odměnu 1950Kč. Nyní mi účetní řekla, že od 1.1.2013 mi nesmí odčítat slevu na poplatníka. To tedy znamená, že musím z odměny odvádět daň? A mám tedy podepisovat růžové prohlášení a budu odvádět zálohovou daň nebo už se to nesmí a tudíž musím mít srážkovou daň? A jak je to s odvody pojistného? Zůstává stejné - tedy, že se neodvádí?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2013 14:13

xJ (neregistrovaný)

Re: důchodce a DPČ
      SP a ZP zůstává stejné, jenom nemáte nárok na slevu na poplatníka, na ostatní slevy nárok máte (např. na manželku, dary, životní pojištění, úroky apod.)

• 23. 1. 2013 14:15

L.L. (neregistrovaný)

aha. A když žádné jiné slevy neuplatňuji, přesto můžu podepsat prohlášení a odvádět zálohovou daň nebo to nemá smysl?

• 23. 1. 2013 14:21

xJ (neregistrovaný)

podepsat můžete, zatím by to smysl mělo v případě, že by bylo možné uplatnit nějaké slevy, jinak zatím nikdo přesně neví, jak celá záležitost s důchodci během roku dopadne a kdyby např. bylo rozhodnuto, že to byla s důchodci blbost, měl byste už sráženu srážkovou dań a i když by bylo možné podepsat prohlášení dodatečně, nic nezkazíte tím, když ho podepíšete a počkáte jak to všechno dopadne

• 23. 1. 2013 14:24

Lucie L. (neregistrovaný)

Aha. takže podepíšu růžové prohlášení a bude mi odváděná 15% zálohová daň (sociální a zdravotní pojištění se neodvádí). Děkuji za odpověď a za trpělivost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).