Auto paušálem, výdaje na PH

• (neregistrovaný)

23. 1. 2013 23:41

Prosím o info - pokud podnikatel v podvojném účetnictví uplatňuje auto paušálem, na jaký účet budu dávat výdaje na PHM? Asi nějaký nedaňový účet, že? Musím to nějak vyřešit, jelikož PHM kupoval kartou a mám to na výpisu.
    Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 1. 2013 1:05

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: Auto paušálem, výdaje na PH
      Já účto nevedu, ale našel jsem takovou odpověď, snad je správná a někdo ji potvrdí:

Účetně se ovšem nic nemění, nakoupené pohonné hmoty a parkovné zůstávají účetním nákladem u všech automobilů, včetně těch, u nichž je uplatněn paušální výdaj na dopravu. Budou tedy účtovány stále standardně: pohonné hmoty na MD 501 (příp. 502) a parkovné na 518. U vozidel, u nichž bude využit paušální výdaj na dopravu, je ale nutno v daňovém přiznání vyloučit z daňové účinnosti všechny účetní náklady za pohonné hmoty a parkovné (bude o ně zvýšen účetní výsledek hospodaření alias základ daně). To se provede standardně vyloučením těchto účetních nákladů ze základu daně na řádku 40 v přiznání k dani z příjmů právnických osob. Během roku by se to mělo účetně rozlišovat případně jen vhodnou analytikou k dotčeným nákladovým účtům. A samotný paušální výdaj na dopravu, který není účetní položkou, takže se o něm vůbec neúčtuje, tak ten se uplatní až v rámci daňového přiznání k dani z příjmů (u právnických osob na řádku 160).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).