Sleva na dítě - neoprávěně

• (neregistrovaný)

24. 1. 2013 8:51

Dobrý den, zaměstnanec uplatňoval slevu na dítě za celý rok, nyní jsem zjistila, že dcera přerušila v září studium na VŠ a šla na ÚP, tudíž jsem za měsíc 10-12/2012 udělala chybu v daních. Prosím o radu, jakým způsobem mám provést nyní opravu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 1. 2013 9:32

v.e.n.d.y.

Re: sleva na dítě - neoprávěně
      A nahlásil zaměstnanec, že dcera již nestuduje? V každém případě přepočítat mzdy od října a slevu mu v nejbližší výplatě srazit a odvést. Nelze vše vyrovnávat až v ročním zúčtování.

• 24. 1. 2013 9:46

Janka 38 (neregistrovaný)

Bohužel nenahlásil. Vůbec nemám s takovou opravou zkušenost. To znamená, že nyní v lednové výplatě mu slevy srazím a odvedu na FÚ. Musím tedy opravit v účetnictví za měsíc 10-12 účet 342 nebo to zaúčtuji až v lednu 2013. A do vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti mám doplnit sloupce 1 a sloupec 2 mělo být sraženo a bylo sraženo a vzniklý nedoplatek?Doufám, že to nepíšu moc složitě. Děkuji všem za radu.

• 24. 1. 2013 10:01

eko (neregistrovaný)

každopádně odve´dte hned, protože vám běří penále, nečekejte až na srážku
      měla jsme loni podobný případ, při žádosti o RZD mi zaměstnanec oznámil, že je 2 roky rozvedený a děti samoztřejmě u mámy...r. 2011jsem srazila v RZD a prošlo mi to ...r. 2010 jsme srazila 2x z výplaty.... už nikdy více, hádal se tu se mnou, že se to přece dalo nějak udělat ..asi půl hodiny mi vysvětloval, co všechno musí platit a je ve finanční tísni ...a já si dovolím mu srazit skoro 9 tisíc

• 25. 1. 2013 0:40

v.e.n.d.y.

Zaúčtovala bych alespoň do prosince 2012 závazek vůči FU, jestli ještě můžete. A jinak uvažujete správně, Vyúčtování DPZČ bude složitější:-))) Je to vina zaměstnance, můžete srazit bez jeho souhlasu, je to na Vás, jak se s ním domluvíte, ale za firmu odveďte co nejdřív, nečekejte na výplaty.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).