Re: OSVČ cestovní náhrady
Ach jo, moc děkuji za názor. Myslela jsem si, že když je ve ztrátě a cestovní náhrady by si vlastně mohl proplatit tehdy, když by stejné peníze vložil do podnikání, tak že by to logicky šlo "přeložit" do dalšího roku, až si ty peníze vydělá, resp. až mu skutečně uhradí faktury vydané spojené s cestou.
Já vím, mě šlo o to, že v roce 2012 má z §6 zastropované odvody na SP a ZP (takže mi je jedno, jestli bude mít zisk nebo ztrátu, co se týče SP a ZP) a v roce 2013 strop nebude, a protože nemůže uplatnit cestovní náhrady ve 2013, tak bude z těch zaplacených faktur (ke kterým ty cesťáky patří) platit SP a ZP. O to mi šlo.
Hotel, taxi atd. chápu, že by měl v roce 2012 z toho cesťáku v nákladech, ale uvažovala jsem o amortizaci - tu jsem chtěla přesunout do 2013. Omlouvám se, že až nyní tak podrobně rozepisuji... Ale asi je to stejně nepůjde, ach jo.
Není to náhodou stejné, jako když fakturu za práce provedené v roce 2012 dostane zaplacenou až v roce 2013? Potom je to příjem roku 2013. A obdobně s fakturou od dodavatele vystavenou v roce 2012 a zaplacenou až letos. To je podstata DE založené na pohybu peněz.
Pokud jel na služební cestu v roce 2012, kde vše platil jako soukromá osoba, ale vyúčtování dodal a peníze dostal až v roce 2013, tak je to v DE náklad roku 2013. A je úplně jedno, jestli je to amortizace nebo nocleh. Domnívám se, že zákon jen stanovuje, že se takový doklad nesmí objevit v nákladech 2x. Jak se na to budou dívat úředníci na FÚ, je jiná věc...
Ano, vyúčtování sobě a peníze od sebe. To je přece u tohoto druhu výdaje samozřejmé a jinak to snad ani nejde. ZDPR říká: "Ve výdajích na dosažení, zajištění a udržení příjmů nelze uplatnit výdaje, které již byly v předchozích zdaňovacích obdobích ve výdajích na dosažení, zajištění a udržení příjmů uplatněny". Marně však hledám větu, která nařizuje, aby byly výdaje uplatněné v roce, ve kterém vznikly. Posunu výdajů do roku 2013 nejspíš nic nebrání. I odpisy se dají odložit... Pokud toto omezení v ZDPR najdete, dejte mi vědět.
§ 5/1 ZDPH:
Základem daně je částka, o kterou příjmy plynoucí poplatníkovi ve zdaňovacím období, za které se pro účely daně z příjmů fyzických osob považuje KALENDÁŘNÍ ROK, přesahují výdaje prokazatelně vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení, pokud dále u jednotlivých příjmů podle § 6 až 10 není stanoveno jinak.
Pokud se pracovní cesta uskutečnila v roce 2012, pak byly cestovní náhrady (náhrada za dopravu vlastním autem nezahrnutým do OM, stravné) výdajem na dosažení příjmů též v roce 2012. Kdyby dlužil například za ubytování a zaplatil až v roce 2013, pak se jedná o výdaj prokazatelně vynaložený v roce 2013.
Odpisy se neodkládají, odpisy se stanoví v souladu s ustanovením § 30 - 32 ZDP, kdy doba odpisování činí minimálně xx let (můžete zvolit dobu delší) a odpisové sazby při rovnoměrném odpisování jsou maximální (můžete zvolit sazbu nižší)
Děkuji za odpověď! Všmla jste si, že v daném paragrafu se mluví o PŘÍJMECH, které musí spadat do kalendářního roku, ovšem výdaje prokazatelně vynaložené na jejich dosažení už mohou spadat i do období jiných?
Takže shrnu: §5 jasně stanovuje, že příjmy přesouvat nemohu, u výdajů to nezakazuje. Pokud fakturu za výdaje, které souvisely s příjmy roku 2011 zaplatím až v roce 2012, je faktura výdajem roku 2012. Pokud vyhotovím vyúčtování cestovného za rok 2011 až v roce 2012, je to výdajem roku 2012. To je princip DE. Zákon pouze jasně zakazuje uplatnit výdaj vícekrát.
Odpisy lze přerušit, což má za následek ODKLAD jejich uplatnění v DE. Mám-li ztrátu, odložím si odpisy tím, že přeruším odepisování.
>>§ 5/1 ZDPH:
>>Základem daně je částka, o kterou příjmy plynoucí
>>poplatníkovi ve zdaňovacím období, za které se pro
>>účely daně z příjmů fyzických osob považuje KALENDÁŘNÍ ROK,přesahují výdaje prokazatelně vynaložené na jejich
>>dosažení, zajištění a udržení, pokud dále ujednotlivých
>>příjmů podle § 6 až 10 není stanoveno jinak.
>Děkuji za odpověď! Všmla jste si, že v daném paragrafu
>se mluví o PŘÍJMECH, které musí spadat do kalendářního
>roku, ovšem výdaje prokazatelně vynaložené na jejich
>dosažení už mohou spadat i do období jiných?
>
>Takže shrnu: §5 jasně stanovuje, že příjmy přesouvat
>nemohu, u výdajů to nezakazuje. Pokud fakturu za
>výdaje, které souvisely s příjmy roku 2011 zaplatím až v
>roce 2012, je faktura výdajem roku 2012. Pokud vyhotovím
>vyúčtování cestovného za rok 2011 až v roce 2012, je
>to výdajem roku 2012. To je princip DE. Zákon pouze
>jasně zakazuje uplatnit výdaj vícekrát.
>
>Odpisy lze přerušit, což má za následek ODKLAD jejich
>uplatnění v DE. Mám-li ztrátu, odložím si odpisy tím,
>že přeruším odepisování.
Ano, příjmy přesouvat nemohu. U výdajů je to jiné. Zaplacená faktura je jasná, výdaj se uskuteční v roce jejího zaplacení. U odpisů (kromě časových) mi zákon povoluje uplatnit výdaj dle potřeby, jednak ustanovením o minimální době odpisování a maximální sazbě, jednak podle § 26/8 ZDP mohu odpisování přerušit. U cestovních náhrad tuto možnost nevidím. Jestliže si v v únoru 2013 vzpomenu, že jsem v lednu 2011 uskutečnila pracovní cestu a neuplatnila jsem si náhradu jízdních výdajů či stravné, a uplatním si je tedy v roce 2013, pak podle mého názoru nepůjde o výdaj prokazatelně vynaložený na dosažení příjmů roku 2013, nýbrž na výdaj vynaložený k dosažení příjmů roku 2011. Pokud bych s takovýmto zpožděním vyplatila cestovní náhrady zaměstnanci, pak ano, ale sama sobě nic nevyplácím, pouze uplatňuji výdaje a skutečnost, že je eviduji v pokladně, podle mého názoru nehraje roli.
Nejde o přesun nákladů roku 2011 do roku 2013, ale např. jen do dubna 2012... Proč by se mělo na zaměstnance pohlížet jinak, než na podnikatele samotného? Ovšemže, vše se přesouvá mezi kapsami jednoho saka, ale to je vždy, když si podnikatel vypočítátá cestovní a jiné náhrady. Souhlasím, že se taková transakce může zdát kontrole podezřelá (pokud vůbec nějaká kontrola bude), ale pokud lze cesty prokázat i jiným způsobem, tak proč to nevyužít?
Tazatel má jistě dost informací z naší konverzace, nějak už se rozhodne. Já bych do toho v případě nutnosti nejspíš šel, ale ještě u mne taková situace nenastala...
Já jsem ten tazatel. Před 5 lety jsem "do toho šla" a prošlo to i kontrolou, jenže šlo cca o 10 tis. Kč. Nyní se mi jedná cca o 500 tis. Kč (jezdí po celé Evropě). Celé jsem to rozpoutala jen kvůli SP a ZP (o daně mi nejde, případná ztráta se použije další rok). A nápadl vznikl vlastně proto, že aby si v roce 2012 mohl těch 500tis. proplatit, musel by dát osobní vklad, a nakonec ještě zaplatit SP a ZP bez ohledu na ztrátu. Kdežto v roce 2013 by měl faktury vydané zaplacené a i bez osobního vkladu by si 500 tis. proplatil, a snížil by si zisk (ale s vlivem na SP a ZP).
No a my příjem předem sehnat neumíme. Faktury jsou jen za služby do EU a s obchodními partnery jsou jasné dané smluvní podmínky, které neobejdeme. Daňový poradce (aspoň 1) se netváří na 100%, že to lze převést do dalšího roku. Mě to logicky tak vychází, že ano. Jenže logiku v zákonech nelze hledat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 2. 2013 8:50
Dobrý den,
může si OSVČ proplatit cestovní náhrady za rok 2012 až v roce 2013 z důvodu daňové ztráty v roce 2012? Teď nevím, jestli jsou cestovní náhrady u OSVČ s DE daňovým výdajem v tom období, kterého se týkají nebo v tom období, kdy jsou skutečně proplaceny (to by bylo v roce 2013).