Re: OSVČ hlavní nebo vedlejší?
Osvč jste, pokud nemáte příjmy z pojišťovací činnosti a nemáte řemeslnou činnost, tak máte 60% paušál, který si samozřejmě uplatnit můžete.
V listopadu jste na zdr.pojišťovnu a sociálku měla nahlásit, že vaše podnikání je od prosince vedlejší.
Myslím si, že i když jste to třeba neudělala, v přehledu na zdr. a sociální pojištění toto uveďte a doložte jim potvrzení z HPP, kde bude vidět, že už prosinec máte podnikání na vedlejšák.
Iva
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 2. 2013 16:36
Hezký den, prosím o radu: r. 2012 do 10.7. osoba bez příjmů (platila jsem ZP 1080,--), od 07/12 ŽL zprostř. obchodu a služeb. Od 26.11. mám HPP, živnost přeruším až teď v 02/2013, již z ní nemám od listopadu žádný příjem. Budu si dělat DP, ale nevím, zda jsem OSVČ hlavní nebo vedlejší a jestli mohu uplatnit paušál 60% nebo 40% (živnost ohlaš. volná). Dík všem.