Re: Sociální pojištění - vedlejší činnos
živnost si nemusí vyřizovat, bylo by to na vás, ona by se ale musela přihlásit na soc, zdrav, a finančák - jako spolupracující osoba
teď to siciálka udělá i zpětně
Super, převedu na ní tedy část příjmů a může si uplatnit také 60% výdaje? Předpokládám potom také vypracovat přehledy pro sociálku a zdrav.poj. kde uvede údaje z podnikání a ze zaměstnání z potvrzení o zdanitelných příjmech? Pročtu příšlušný paragraf, kolik na ní mohu převést. Děkuji moc.
I spolupracující osoba se musí hlásit do 8-mi dnů od zahájení spolupráce na OSSZ, ZP a FÚ.
Nevím, jak po roce pochodíte.
POkud dobře - tak to lze takto provést, její převedená část se musí vejít pod hranici zmiňovaných 60 tis., aby neplatila žádné socko. Zdravko a daň zaplatí. Nesmí si nechat udělat roční zúčtování v práci, ale podá daňové přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 2. 2013 20:03
Podnikám jako vedlejší činnost první rok, příjem mám za rok cca 850 tis. a výdaje uplatňuji paušálem. Neporadíte, zda lze nějak snížit daňový základ pro výpočet odvodu sociálního pojištění? Zálohy jsem neplatil a výše doplatku mě přiznám se dost zaskočila. Děkuji Radan