Re: Vyrovnání daň. účtů dle FÚ
Markéto, určitě by bylo dobré před vstupem do likvidace srovnat zůstatky na přehled od FÚ. Něco možná půjde vzájemně proúčtovat mezi účty 341,342 a 343, případně 345. Je předpoklad, že tam mohlo docházet k převodu přeplatků z jedné daně na úhradu nedoplatků druhé daně a zbytek u menších částek zaúčtovat nedaňově do nákladů 548 nebo daňově do výnosů 648. Jen u toho účtu 341 na těch 75 tis. Kč by bylo dobré zjistit, o co tam šlo a dohledat to a dle toho se pak rozhodnout jak to nejlépe vyřešit a nejlépe tímto účtem začít, on třeba "rozuzlí "i ty nesrovnané další 34.. účty.
Děkuji Vám moc za radu. FÚ si právě převedl nadm. odpočet na nějaké nedoplatky, "náš" pracovník na FÚ je celkem ochotný, takže jsem si nějaké částky proúčtovala podle Oznámení o převedení přeplatků..., ale přesto mi zůstává na 342 cca 400 Kč. To zaúčtuji podle Vaší rady. V té srážkové dani tuším, kde by mohla být chyba. V r.2011 byla doměřená srážková daň z podílů na Z zaúčtovaná na 538 tzn. do daň. nákladů. Účet 341 má zůstatek 0,- Kč, ale částku 75 000,- vidím stále v rozvaze. Kontrola nám to určitě vyhodí, i když je ve firmě velká ztráta, kterou lze uplatnit ještě minimálně 2 roky, proto také ta zamýšlená likvidace, takže se mi nechce otevírat rok 2011. No nic, nezbývá než se v tom ještě povrtat, někde jsem musela něco přehlédnout :-( Omlouvám se za pozdní reakci. Hezký den :-) Markéta
Reakce až jste zjistila další náležitosti, takže omluva není za co :-) Jak jste to popsala, tak mě napadlo, kde by mohla být třeba možná chyba. Podíly na zisku, měli být v r. 2011 účtovány: 428/364, 364/342 15% srážková daň, úhrada srážkové daně 342/221, úhr. zdaněných podílů 364/221, ale skutečnost byla nejspíše jiná.Takže se podívat, kam byla zaúčtovaná úhrada společníkům z podílů na zisku a jaký protiúčet byl na Dal u té doměřené a nesprávně zaúčtované srážkové daně. ( Musíte být "Detektivem proti své vůli" a přemýšlet na jaké účty to vaše předchůdkyně mohla ve své nevědomosti dát. Vidím, že kreativita ji opravdu nescházela, ale to se v PÚ bohužel necení :-) A v těchto účtech pak hledat nesrovnalosti.
Děkuji za přání hezkého dne a vám ho samozřejmě přeji také :-) Daniela
Podíly na Z byly vyplaceny již v r.2008 - z nich je srážková daň 75 tis., tam je zaúčtování v pořádku. V roce 2011 kontrola FÚ - ze které vyplynulo doměření srážkové daně z podílů na Z kvůli nepodanému Vyúčtování za r.2008, to je uvedeno i na Protokolu o kontrole, a o té doměřené dani bylo v r. 2011 účtováno na základě předpisu 538/341. Ještě dodám, že na počátku roku 2011 byl skutečně zůstatek na účtu 341 0,- Kč, účtovalo se na něj až na základě předpisu z FÚ. Moc děkuji za ochotu poradit. Markéta
V prvním dotazu jste psala, že zůstatek na účtu 341 máte ve výši 75000Kč a teď píšete, že srážková daň (mělo být účtováno na účtě 342) v r. 2008 byla také 75000Kč. Dle mě tam někde v letech 2008-2012 došlo k záměně účtů 341 a 342. Zaměřte se na pohyby těchto dvou účtů, tam by ta hledaná chyba měla být. Ještě pozn.:
účet 341: zálohy na DPPO, daň z PPO, 342: daň zálohová z mezd a daň srážková.
A ještě, píšete, že jste dostali pokutu za nepodané přiznání k srážkové dani a byla vůbec tato daň ve výši 75000Kč FÚ uhrazena? Kdyby ne, pak by zůstatek ve výši 75000 Kč byl dobře, jen ne na účtě D 341, ale D 342 a vy byste tuto srážkovou daň měli FÚ uhradit.Jen se ptám :-), mám málo informací a od svého PC do vašich podkladů "nevidím".
V roce 2008 bylo o sražené dani z pod. na Z účtováno na 342 a daň byla zaplacena v červenci 2008 i zaplacena, jen podat Vyúčtování paní jednatelka zapomněla po uplynutí ÚO a v r.2011 zaúčtovala další kolegyně doměřenou srážkovou daň na 341 :-( V Protokolu o kontrole z r. 2011 je uvedeno, že daň.subjekt nepodal Vyúčtování FÚ ve stanovené lhůtě a proto FÚ navrhuje stanovit daň dle §36 odst.2 písm.b). Následně na platebním výměru FÚ předepsal "k přímému placení" daň z př.FO vybírané srážkou 75 tis.+ současně penále 15 tis. Bohužel se nikdo neodvolal proti plat. výměru, penále zaúčtovala správně nedaňově, ale znovu zaúčtovala těch 75 tis. srážkové daně, která již jednou byla zaplacena (ale na 341). Proto také z výpisu z daň. účtu,který mi pracovník FÚ vyjel z Adisu žádný takový nedoplatek vidět není. Domnívám se, že účetní o těch 75 tis. neměla vůbec účtovat, ale pokud dostane od FÚ "Platební výměr", kde je daň předepsaná k "přímé úhradě", tak jí nic jiného nezbývá. Že účtovala blbě, to už je další problém. Myslím, že je to trochu vina i FÚ..,ale to je jen můj názor. Moc děkuji za příp. další reakci, i tak jsem Vás připravila o velkou část prac. doby :-) Markéta
To nic, stíhám spoustu věcí najednou :-) Ano, souhlasím, že o platebním výměru ve výši 75.000 Kč bylo účtováno neoprávněně po druhé a vznikl tím nynější námi řešený problém. Jak byl výměr původně zaúčtován 595/341?, Odúčtovala bych to nyní ID mínusem jako Storno chybně zaúčtovaného zápisu z r..... a dala k tomu přílohou platební výměr, původní zaúčtování srážkové daně, doklad o její úhradě a také komentář, který jste napsala výše. Účty 59. jsou nedaňové a nedávají se do ř. 10: HV DDPO - tam patří HV před zdaněním, tzn. bez účtů 59.. Takže vám to v DPPO nic neovlivní, jen to bude vidět ve Výkazu zisku a ztrát. Nic lepšího mě nyní nenapadá. A dokladovou inventarizaci k 31.12.2012 u účtů 34. bych doložila přehledem zůstatků jednotlivých daní od FÚ, aby bylo vidět, že vše souhlasí a je OK :-)
O platebním výměru bylo bohužel účtováno 538/341. Firma měla tedy o 75 tis. vyšší ztrátu, než měla správně mít. Bohužel to tedy ovlivnilo VH v r.2011 - a to je průšvih. Za rok 2012 vychází také ztráta, prostor pro "nezaplacení" příp. daně po odečtení ztráty tam je, spíš jde o to, jak chybu opravit a o postih ze strany FÚ. Bylo by možné použít Vámi popsaný způsob i když bylo zaúčtováno na 538? Moc děkuji a doufám, že už Vás nebudu víc zaměstnávat, protože jak vidím, nejsem na tomto fóru sama, kdo Vás často prosí o radu :-) Markéta
Bohužel, při účtování na 538, můj předchozí návrh použít nelze. Já jsem to pochopila, že jen ty úroky byly účtovány i tak chybně na 538.
1) dle zákona o DPPO ta JEDINÁ možnost, která je správně:
- udělat Dodatečné přiznání z DPPO za ten daný rok na vše, co bylo nesprávně daňově účtováno na 538 a tím neoprávněně zvýšena v tom roce ztráta.
Teď v r. 2012 ID oprava účtování 341/648 a účet 648 dát do DPPO za r. 2012 jako odečitatelnou položku tzn.nedaňově. Zdaněno bylo už v dodatečném přiznání a tímto dodatečným přiznáním tento odečitatelný řádek v DPPO i doložit.
Bohužel všechny jiné postupy by byly při kontrole FÚ dodaněny a při vstupu společnosti do likvidace a po splnění všech podmínek a následné žádosti o výmaz z OR, je kontrola od FÚne jistá, ale možná.
Děkuji za Vaše cenné celodenní rady :-)
>>O platebním výměru bylo bohužel účtováno 538/341.
>>Firma měla tedy o 75 tis. vyšší ztrátu, než měla
>>správně
>>mít. Bohužel to tedy ovlivnilo VH v r.2011 - a to je
>>průšvih. Za rok 2012 vychází také ztráta, prostor pro
>>"nezaplacení" příp. daně po odečtení ztráty tam je,
>>spíš
>>jde o to, jak chybu opravit a o postih ze strany FÚ.
>>Bylo by možné použít Vámi popsaný způsob i když bylo
>>zaúčtováno na 538? Moc děkuji a doufám, že už Vás
>>nebudu
>>víc zaměstnávat, protože jak vidím, nejsem na tomto
>>fóru sama, kdo Vás často prosí o radu :-) Markéta
>
>Bohužel, při účtování na 538, můj předchozí návrh
>použít nelze. Já jsem to pochopila, že jen ty úroky byly
>účtovány i tak chybně na 538.
>1) dle zákona o DPPO ta JEDINÁ možnost, která je
>správně:
> - udělat Dodatečné přiznání z DPPO za ten daný rok na
>vše, co bylo nesprávně daňově účtováno na 538 a tím
>neoprávněně zvýšena v tom roce ztráta.
>Teď v r. 2012 ID oprava účtování 341/648 a účet 648
>dát do DPPO za r. 2012 jako odečitatelnou položku
>tzn.nedaňově. Zdaněno bylo už v dodatečném přiznání a tímto
>dodatečným přiznáním tento odečitatelný řádek v DPPO i
>doložit.
>Bohužel všechny jiné postupy by byly při kontrole FÚ
>dodaněny a při vstupu společnosti do likvidace a po
>splnění všech podmínek a následné žádosti o výmaz z OR,
>je kontrola od FÚne jistá, ale možná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 2. 2013 12:33
Prosím o radu. V r.2011 po kontrole FÚ doměřil 15% daň z podílů na zisku za r.2008. Daň byla však zaplacena v zákonné lhůtě. Důvodem k doměření daně+penále+úroků z prodl. bylo nepodané Vyúčtování za r.2008. Při kontrole doměřil FÚ ještě DPFO za 2008+2009. Tyto nedoplatky částečně započetl proti staršímu přeplatku na DPPO - toto jsem proúčtovala. Vyžádala jsem si od FÚ stavy našich daňových účtů a z nich vyplývá, že naopak máme u FÚ přeplatek v řádu stokorun. Mohu daňové účty, které mi nesedí (přebírala jsem účto v nedobrém stavu), přeúčtovat podle výpisu od FÚ? Mám stále zůstatek na účtě 341 ve výši 75 000Kč. Lze se ho nějak zbavit a proti kterému účtu účtovat? Jsme již druhý rok ve ztrátě a chtěli bychom vstoupit do likvidace ke konci roku, takže kontrola je jistá, a já přesně nevím, jak zůstatky na daň. účtech srovnat. Moc děkuji za radu. Markéta