Posílání zboží na Slovensko

• (neregistrovaný)

14. 3. 2012 13:28

Dobrý den,
    obracím se na Vás o odborný dotaz jak správně máme odesílat zboží na Slovensko, do zahraničí?
    Máme internetový obchod na kterém zákazník objedná zboží. Toto zboží někdy posíláme z provozovny v ČR přes DPD ale častěji zboží zavezeme na Poštu Kúty, tedy na Slovenské území a odesíláme zákazníkovi ze Slovenska přímo ze Slovenské pošty.

Tuto oblast podchycuje zřejmě zákon o DPH ve svém §18 ale nerozumíme tomu. Neradi by jsme dlouhodobě porušovali naše nebo Slovenské zákony.

Horský

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2012 16:27

bez přezdívky

Dobrý den pane Horský,

já jsem vždy zboží posílal přes Českou poštu, protože se mi ostatní dopravci zdáli drazí a hlavně na Slovensku ta pošta funguje stejně jako u nás, zásilky zůastanou na poště, takže se zmenšuje riziko, že dopravce zákazníka nezastihne a zásilku si nevyzvedne. Samozřejmě záleží i na velikosti a hmotnosti zboží, ale osobně mi to přišlo jako nejjednodušší způsob. Pak jenom počkat na poštovní poukázku s přesnou částkou v Kč.

Tím, že posíláte zboží ze Slovenska se nic neděje, jediným problém jsou kurzové rozdíly, které vznikají při převodu z EUR na Kč a obráceně a pak je to taky otázka Vašeho času jestli se Vám to vyplatí jezdit do Kút. (Snad jen, kdybyste bydlel v Lanžhotě).

Pokud dodáváte zboží fyzické osobě (nevyplní při objednávce IČ a DIČ), zboží odesíláte včetně DPH, ale musíte si dát pozor na limit pro registraci k DPH na Slovensku. Ten je 35 000 eur bez daně za kalendářní rok. Před překročením této hranice se musíte registrovat jako plátce DPH na SK.

Pokud dodáváte zboží plátci DPH na Slovensku, zboží zasíláte bez DPH a limit pro registraci je stejný. Oba případy jsou § 6 Zákona o dani z pridanej hodnoty

Pokud dodáváte zboží podnikateli, která není plátcem DPH a za kalendářní rok celková částka přesáhne 13941,45 eur musí se slovenský podnikatel stát plátcem DPH. § 7 Zákona o dani z pridanej hodnoty

Dále můžete zkusit využít poštu bez hranic nebo zásilkovnu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).