Mzdový výměr

• (neregistrovaný)

14. 3. 2012 13:49

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem týkající se mého mzdového výměru. Od 10.3.2012 jsem zaměstnán a byla mi řádně předána smlouva a věci týkající se jí včetně mzdového výměru. Původní ústní dohoda zněla že moje mzda bude ve výši 10000,- měsíčně. Po obdržení a podepsání mzdového výměru oběma stranami jsem zjistil,že je tam uvedená "hodinová" mzda v této výši. Společnost se ke mě nezachovala od začátku dobře co se týče pracovních podmínek a proto můj dotaz tedy zní-mohu trvat na vyplacení mzdy v této výši-tedy hodinové? Předem děkuji za odpověď
    Sýkora Aleš Praha

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2012 9:22

bez přezdívky

Mzdový výměr představuje jednostranný právní úkon zaměstnavatele, který zaměstnanci určuje výši mzdy. Pokud nastane jakákoliv změna skutečností týkajících se údajů obsažených ve mzdovém výměru, je povinností zaměstnavatele změnu nahlásit zaměstnanci a to písemně nejpozději v den, kdy změna nabude účinnosti. V tom případě se jedná o jednostranný mzdový výměr, který zaměstnanec nemusí odsouhlasit, ale pouze jej převezme jako informaci o výši jeho mzdy.

Je ovšem zcela jisté, že takovouto „hodinovou“ mzdu nelze spravedlivě požadovat. Je zcela evidentní, že jde o písařskou chybu, neboť takto stanovená mzda jistě neodpovídá mzdě jiných zaměstnanců na obdobných pozicích.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).