Dobrý den,
podle aktuální právní úpravy lze stavby používat pouze k účelům, pro které jsou zkolaudovány. Užívání stavby bez příslušného kolaudačního rozhodnutí může pro Vás mít několik nepříjemných důsledků, a to:
- takové užívání je přestupkem, pro který lze stavebním úřadem uložit pokutu až do výše 1.000.000 Kč (týká se majitele i nájemce objektu);
- případná nájemní smlouva sjednaná pro jiný účel užívání než podle aktuálního kolaudačního schválení by byla neplatná;
- v případě, že se zjistí, že objekt není kolaudován pro daný účel a Vy mezitím provedete investice do objektu, tyto se Vám v některých případech nemusí vrátit zpět.
Z uvedeného je patrné, že užívání bez příslušného kolaudačního rozhodnutí je značně rizikové. Pro řešení doporučuji zjistit aktuální povolený způsob užívání dotazem u příslušného stavebního úřadu. S majitelem objektu lze mezitím uzavřít např. smlouvu o smlouvě budoucí, ve kterém se zavážete uzavřít řádnou smlouvu na pronájem objektu ihned poté, co bude tato otázka dořešena. Sám majitel objektu by měl mít na takovém postupu zájem, neboť případná pokuta stavebního úřadu by mohla dopadnout i na něho.
Podstatně vyšší riziko pak představuje postup, kdy budete spoléhat, že objekt byl řádně zkolaudován pro daný účel a uzavřete rovnou nájemní smlouvu. Pokud poté bude stavebním úřadem potvrzeno, že objekt je skutečně takto zkolaudován, bude vše řádně uzavřeno a na již uzavřené smluvní dokumentaci (nájemní smlouvě) nebude třeba ničeho měnit. Pokud by se však v takovém případě zjistilo, že objekt není řádně zkolaudován a bude možné provést změnu užívání (rekolaudaci), v takovém případě budete muset uzavřít novou nájemní smlouvu po rekolaudaci (ta stávající by byla neplatná) a v ní vyřešit i dosavadní užívání, případně provedené investice apod. Nezbavujete se tím zároveň možné sankci stavebního úřadu jak uvedeno shora.
S pozdravem
Petr Čížek
ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2012 21:58
Dobrý den
Mám zájem založit autoservis. Našel jsem si podnájem prostor které by mi vyhovovaly ALE.
V prostorech jsou tři dílny a velká kancelář (pravděpodobně tam byla podobná činnost vykonávána )
Majitel objektu nemá žádné dokumenty ani neví jak a kdy byl prostor zkolaudován.
Co a jak mám udělat pro to abych tam mohl svoji živnost provozovat?
Bylo mi řečeno ať zajdu na magistrát a ti mi podle uzemního plánování řeknou zda-li je možno v objektu živnost provozovat ALE.
Když jsem se díval do uzemního pl. tak je objekt v oblasti BO (bydlení městské všeobecné ).Když jsem byl na Magistrátu tak mi osoba
na přepážce řekla,že tam žádost o informaci nechá a,že mají na vyjádření měsíc.Já bohužel tak dlouho čekat nemohu,protože majitel objektu má další zájemce.Další věc je,že se mi nezdá že by nově vše odsouhlasovali vše dle uzemního plánu,protože jak jsem se díval tak většina autoservisů ve městě už dnes podle uzemního plánu by nově fungovat neměla ( tzn. že po krachu určitého servisu by se musela bud budova zbourat nebo kompletně předělat podle toho a pouze na to co povoluje nový uzemní plán.
Prosím o info jak postupovat.Nerad bych o objekt přišel.
Děkuji