Důchod jako hlavní

• (neregistrovaný)

21. 3. 2012 16:38

Dobrý den, je mi 56 let,( do důchodu mi zbývá 7 let), jsem OSVČ a letos v únoru mi byl uznán částečný invalidní důchod ve skupině 1. Rád bych se zeptal zda je pro mne výhodnější pracovat nadále jako OSVČ nebo mít důchod jako hlaní a živnost jako vedlejší činnost? Poku budu i nadále pracovat jako OSVČ jako hlavní činnost, zvedne se mi nějak podstatně starobní důchod? V případě, že ano, tak o kolik procent?V případě, že budu mít důchod jako hlavní a OSVČ jako vedlejší.....na OSSZ mi sdělili, že se to nezapočítává do starobního důchodu.
    Děkuji za odpověď.                                                                     

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2012 18:06

autorka

Dobrý den,

musíte zvážit, co je pro Vás výhodnější. Pokud si hodláte zvýšit starobní důchod, pak by bylo vhodnější být důchodově pojištěn z činnosti OSVČ hlavní. Samozřejmě by bylo vhodné si dle finančních možností stanovit i vyšší vyměřovací základ, než vychází z přehledu a platit vyšší důchodové pojistné. Minimální vyměřovací základ na pojistné by Vám bohužel důchod výrazněji nezvýšil.

Podrobněji na stránkách ČSSZ - Rozhodné částky pro výpočet důchodu OSVČ v roce 2012.   

V případě, že budete mít z podnikání pouze nízké příjmy a splníte limit pro OSVČ vedlejší (daňový základ cca 60 tisíc), nemusíte platit důchodové pojištění. Vaše činnost ale nebude mít na výši starobního důchodu žádný vliv.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).