Podnikání při zaměstnání v Rakousku

• (neregistrovaný)

1. 4. 2012 10:48

Dobrý den, jsem  již 3 roky zaměstnanec v Rakousku a podávám tam daňové přiznání kvůli pendler paušálu. Nyní chci začít podnikat jako lektorka zumby, rovněž v Rakousku, chtěla jsem si požádát u nich o živnostenský list, ale bylo mi řečeno, že žl mi vystaví ve státě kde mám trvalé bydliště, což je ČR. Potřebovala bych tedy vědět, jak to bude se zdravotním pojištěním, sociálním a daněmi, jestli musím platit zálohy. Kde vlastně budu podávat daňové přiznání, nebo respektive co je pro mě výhodnější, nebo budu muset přiznání dělat v obou státech? Nemůžu se v tom nějak zorientovat a nechci udělat nějakou chybu. Samozřejmě chci platit co nejmíň, tak bych chtěla i vědět jaké jsou limity pro přivýdělky apod. Vím že je můj dotaz poněkud chaotický, ale nevím na koho se v této záležitosti obrátit, jak mám vlastně postupovat. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2012 16:15

bez přezdívky

Dobrý den paní Tlachnová,

toto je poněkud širší dotaz a bude záležet na Vašich konkrétních podmínkách, aby situace byla správně posouzena.

Obecně platí, že se nejprve bude řešit Vaše tzv. daňové rezidenství. Tj. bude se určovat stát, ve kterém budete mít povinnost zdaňovat tzv. celosvětové příjmy. Pro jeho určení bude nutné správně aplikovat jak lokální (českou a rakouskou) legislativu, tak i dohodu (smlouvu) o zamezení dvojího zdanění mezi Českou republikou a Rakouskem. Dále se bude u každého druhu příjmu zkoumat tzv. zdroj příjmů tak, aby byla správně aplikována daň (česká nebo rakouská). Nakonec se bude řešit, jak naložit s daní sraženou ve druhém smluvním státě. Budete-li tak například daňovým rezidentem České republiky a v Rakousku Vám bude srážena daň, budete si moci (záleží na druhu příjmu) tuto daň odečíst (započíst) v českém daňovém přiznání, ve kterém budou uvedeny i příjmy z Rakouska.

Podobně bude nutné vyřešit účast i na obou systémech pojištění (tj. sociálního a zdravotního). Otázka případných limitů (resp. minimálních vyměřovacích základů) a záloh na pojistné potom bude vyplývat z druhů a výše Vašich dalších příjmů.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).