Dobrý den,
záleží na Vašem rozhodnutí, ale i na dohodě s klientem či potenciálním zaměstnavatelem. V případě, že se rozhodnete obnovit živnost, musíte tuto skutečnost ohlásit na příslušné úřady (výše jmenované). Budete z důvodu zaměstnání OSVČ vedlejší. Po skončení zdaňovacího období podáte daňové přiznání na všechny své příjmy (včetně příjmů ze zaměstnání na základě potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele) a přehledy ČSSZ a příslušné ZP. Samozřejmě si můžete uplatnit příslušné výdaje, například procentem z příjmů. Tato varianta je pro Vás administrativně náročnější, ale z hlediska doplatků daně a pojištění zřejmě nejvýhodnější (snížení daňového základu uplatněním výdajů, využití limitu pro neplacení důchodového pojištění u OSVČ vedlejší).
Naopak, v případě že se rozhodnete pro uzavření pracovního poměru či dohody, bude dani z příjmu a odvodům podléhat celá dosažená mzda. Dohoda o pracovní činnosti je omezena v průměru na polovinu týdenní pracovní doby. Dohoda o provedení práce nesmí překročit 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele, od roku 2012 podléhá při měsíční odměně vyšší než 10 000 korun odvodům pojistného. Připadá tedy v úvahu pracovní poměr na dobu určitou nebo některá z dohod. Na druhou stanu tato varianta není pro Vás administrativně náročná, vše zajistí zaměstnavatel. Je ale otázkou, zda nebude upřednostňovat mandátní smlouvu.
Nejvýhodnější variantou se jeví obnovení živnosti nebo dohoda o provedení práce uzavřená na 4 měsíce se zúčtovanou měsíční odměnou první tři měsíce maximálně 10 000 korun (bez odvodů pojistného).
Závěrem pro jistotu upozorňuji, že v souladu s § 304 zákoníku práce můžete vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti Vašeho zaměstnavatele pouze s jeho předchozím souhlasem.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2012 14:31
Dobrý den.
Jsem zaměstnancem s pracovní smlouvou na dobu neurčitou. Dále mám živnostenský list jako fyzická osoba (předmět podnikání je ve shodě s připravovanou další činností, viz dále) , toho času jsem pozastavil živnost.
U jiného zaměstnavatele chci provést výkon odborné činnosti, kterou mohu vykonávat na základě oprávnění podle Zák.č. 309/2006 Sb. o zajištění dalších podmínek BOZP. Tou činností je koordinátor BOZP na staveništi. Tato činnost se obvykle provádí na základě mandátní smlouvy. Očekávaná doba trvání stavební akce je 91 dnů. Časově se bude jednat o výkon v objemu cca 6 hodin v týdnu po dobu 3 měsíců. Očekávaný příjem před zdaněním cca 40 – 45 tis.Kč.
Moje otázka je, která z forem pracovního nebo smluvního vztahu ( IČ, DOPP, DOPČ, příp. jiná), které u mě přicházejí v úvahu, je pro mě nejvýhodnější v daném případě? Co všechno je s doporučenou variantou spojeno z hlediska legislativy (ZP, OSSZ, ŽÚ, FÚ…)?
Děkuji za odpovědi
Libor Beneš
Tel. 602 286 841