Re: roční bonus za nákup zboží-účtování,
můžete účtovat na 648 - viz články
http://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/bonus-a-skonto-%E2%80%93-danove-a-ucetni-hledisko/
http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d5080v7100-zauctovani-bonusu/
na ODD by měly být uvedeny původní DD
Moc vám děkuji za příspěvky. Pokusím se od dodavatele aspoň získat nějakou sestavu faktur, na základě které došel k těm bonusům. Ještě jeden dotaz. Myslíte si, že z pohledu DPH mohu u tohoto typu ODD DPH vrátit FÚ až za prosinec (ODD vystaven a doručen na konci prosince), nedokážu si totiž představit vracet se do původních zdaňovacích období, ke kterým se jednotlivé bonusy vztahují. Ještě jednou děkuji.
Dobrý večer, tak jsem si pročetla jak různé články, tak i odpovědi na diskuzích a dospěla jsem k názoru, že v našem případě, kdy byl ODD vystaven v prosinci a bonus se zároveň vztahuje k roku 2014 je možné DPH zaplatit v přiznání za prosinec, neboť o skutečnosti, že budeme mít bonus za odebrané zboží a v jaké výši jsme se dozvěděli právě v prosinci. Z pohledu účtování se většina shoduje na provozních výnosech. Doufám, že se mnou souhlasíte, pokud ne, poprosím vás o vyjádření. Moc vám děkuji.
Děkuji za reakci. Právě to tady řeším. Dostali jsme celkem 4 faktury, na kterých je uvedena poznámka roční bonus a k tomu vždy nějaká zkratka (např. rocni bonus BIC-2014), ze které já neurčím o jaký konkrétní bonus se jedná, proto jsem si právě psala do firmy o nějakou smlouvu, přílohu nebo něco, z čeho by bylo patrné, o jaký konkrétní bonus se jedná a z čeho se k té případné částce na ODD dospělo (třeba čísla faktur). Pokud nebudou nic mít, zkusím zítra zavolat dodavateli, jestli něco nemá. Omlouvám se, že špatné vyjádření, máme vždy ODD jen na roční bonus nikoli čtvrtletní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
7. 1. 2015 22:32
Dobrý večer, naše firma prodává spotřebiče buď jako zboží s 21% DPH nebo v rámci zakázek na kuchyňské linky pro domácnosti, kde je sazba většinou 15%. Vzhledem k tomu, že jsme od jisté firmy v průběhu roku 2014 nakoupili spotřebiče ve větším množství, získala za tyto nákupy naše firma bonusy. Tyto bonusy nám byly fakturovány formou opravného daňového dokladu za jednotlivá čtvrtletí. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem mám tento bonus zaúčtovat, rozprostřít jej do jednotlivých příjemek je takřka nemožné, zároveň, jak jsem již poznamenala, je něco prodáno jako zboží a něco jako materiál na zakázky, ale určit výši bonusů pro jeden či druhý případ neumím.
Co se týče DPH, tak vše je vystaveno a obdrženo k 30.12., avšak samozřejmě zde není poznamenáno, jakého dokladu se ODD týká a ani důvod ODD.
Mohl byste se, prosím, někdo k zaúčtování případně ODD vyjádřit? Moc děkuji za příspěvky.