Rodičovskou dovolenou (RD, volno na péči o dítě od zaměstnavatele) lze poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte. Rodičovský příspěvek (sociální dávku) lze čerpat do 4 let věku dítěte.
Zaměstnavatel je povinen zaměstnankyni po skončení RD (den po 3. narozeninách dítěte) zaměstnat a přidělovat jí práci podle pracovní smlouvy. Pokud pro ni takovou práci nemá, může jí dát výpověď podle § 52 písm. c) s nárokem na odstupné. Po celou výpovědní lhůtu je zaměstnavatel povinen zaměstnankyni přidělovat sjednaný druh práce nebo jí platit náhradu mzdy za překážku v práci na straně zaměstnavatele.
---
Další možností je navrhnout zaměstnankyni rozvázání pracovního poměru dohodou, ale ona není povinna na návrh přistoupit. Pak byste záležitost musel řešit výpovědí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2012 22:02
Může mi někdo poradit.Změstnenkyně mi odeěla na měteřskou dovolenou,řekla,že jde na 4 roky.
Teď mi oznámila,že jí měla na 3 roky a zřejmně bude chtít nastoupit do práce.
Nevím jak dál,protože z finančních důvodů budu muset propustit i další.Zaměstnat jí nemůžu.Je nějaká rada,abych jí nemusel dávat odstupné?Nebo mám nějakou pravomoc jako zaměstnavatel.
Děkuji