Zaměstnankyně se vrací z mateřské. Co dělat, když pro ní nemám práci?

• (neregistrovaný)

20. 5. 2012 22:02

Může mi někdo poradit.Změstnenkyně mi odeěla na měteřskou dovolenou,řekla,že jde na 4 roky.
    Teď mi oznámila,že jí měla na 3 roky a zřejmně bude chtít nastoupit do práce.
    Nevím jak dál,protože z finančních důvodů budu muset propustit i další.Zaměstnat jí nemůžu.Je nějaká rada,abych jí  nemusel dávat odstupné?Nebo mám nějakou pravomoc jako zaměstnavatel.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 6. 2012 18:57

ivzez

Rodičovskou dovolenou (RD, volno na péči o dítě od zaměstnavatele) lze poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte. Rodičovský příspěvek (sociální dávku) lze čerpat do 4 let věku dítěte.

Zaměstnavatel je povinen zaměstnankyni po skončení RD (den po 3. narozeninách dítěte) zaměstnat a přidělovat jí práci podle pracovní smlouvy. Pokud pro ni takovou práci nemá, může jí dát výpověď podle § 52 písm. c) s nárokem na odstupné. Po celou výpovědní lhůtu je zaměstnavatel povinen zaměstnankyni přidělovat sjednaný druh práce nebo jí platit náhradu mzdy za překážku v práci na straně zaměstnavatele.

---
      Další možností je navrhnout zaměstnankyni rozvázání pracovního poměru dohodou, ale ona není povinna na návrh přistoupit. Pak byste záležitost musel řešit výpovědí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).