Dobrý den, paní Macáková,
pokud jsem dotaz správně pochopila, byl Váš stávající pracovní poměr na dobu určitou uzavřen jako zástup za mateřskou dovolenou od roku 2010 do roku 2012. V roce 2010 se omezení na dobu určitou (tzv. řetězení) nevztahovalo na případy uzavřené pracovní smlouvy jako náhrada za dočasně nepřítomného zaměstnance po dobu překážek v práci na straně zaměstnance. Takovou překážkou je i mateřská a následná rodičovská dovolená. Z právního hlediska je skutečně vše v pořádku a Váš pracovní poměr končí uplynutím sjednané doby, která nemusí být ohraničena konkrétním datem, ale uplynutím určité sjednané skutečnosti, např. ukončením zástupu návratem zaměstnankyně z rodičovské dovolené.
Obávám se, že žádný právní argument pro trvání pracovního poměru nemáte. Vím, že to není lehké, ale pokuste se na situaci podívat i očima zaměstnavatele. Jestliže má zaměstnankyně, za kterou nyní zastupujete, pracovní poměr na dobu neurčitou, je samozřejmé, že musíte odejít Vy. Pakliže pro Vás zaměstnavatel nemá vhodné pracovní místo, a to je vzhledem momentální k situaci pravděpodobné, jiná možnost mu nezbývá. Věřte, že ani pro zaměstnavatele není mnohdy snadné se se zapracovaným zaměstnancem rozloučit (alespoň pro ty solidní).
Hodně sil a úspěch při hledání nového pracovního místa přeje
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2012 11:49
Dobrý den,
nastoupila jsem do zaměstnání (mimochodem ve státní správě) 2.1.2009. Ústně mi bylo sděleno, že na první rok se sepisuje smlouva na dobu určitou - tzv.adaptační lhůta, po které obdržím smlouvu na dobu neurčitou. S tímto vědomím jsem nastoupila do práce. Po roce mi bylo řečeno, že přišla krize a dostala jsem smlouvu na dobu určitou do 30.6.2010. Během této doby odešla mladší kolegyně na mateřskou dovolenou (cca v dubnu 2010) a jaké bylo moje překvapení, když jsem koncem června dostala smlouvu, ve které stojí, že můj pracovní poměr končí návratem výše uvedené kolegyně z mateřské, nejdéle však 30.9.2012. Myslíte, že mám nějakou šanci na obranu? O tom, že jde o neférové jednání ze strany zaměstnavatele nemám pochyb, ale je mi jasné, že po právní stránce má vše dobře ošetřeno a já mám smůlu. Poradíte mi prosím? Děkuji Macáková