Dobrý den, paní Macáková,
pokud jsem dotaz správně pochopila, byl Váš stávající pracovní poměr na dobu určitou uzavřen jako zástup za mateřskou dovolenou od roku 2010 do roku 2012. V roce 2010 se omezení na dobu určitou (tzv. řetězení) nevztahovalo na případy uzavřené pracovní smlouvy jako náhrada za dočasně nepřítomného zaměstnance po dobu překážek v práci na straně zaměstnance. Takovou překážkou je i mateřská a následná rodičovská dovolená. Z právního hlediska je skutečně vše v pořádku a Váš pracovní poměr končí uplynutím sjednané doby, která nemusí být ohraničena konkrétním datem, ale uplynutím určité sjednané skutečnosti, např. ukončením zástupu návratem zaměstnankyně z rodičovské dovolené.
Obávám se, že žádný právní argument pro trvání pracovního poměru nemáte. Vím, že to není lehké, ale pokuste se na situaci podívat i očima zaměstnavatele. Jestliže má zaměstnankyně, za kterou nyní zastupujete, pracovní poměr na dobu neurčitou, je samozřejmé, že musíte odejít Vy. Pakliže pro Vás zaměstnavatel nemá vhodné pracovní místo, a to je vzhledem momentální k situaci pravděpodobné, jiná možnost mu nezbývá. Věřte, že ani pro zaměstnavatele není mnohdy snadné se se zapracovaným zaměstnancem rozloučit (alespoň pro ty solidní).
Hodně sil a úspěch při hledání nového pracovního místa přeje
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
2. 6. 2012 11:49
Dobrý den,
nastoupila jsem do zaměstnání (mimochodem ve státní správě) 2.1.2009. Ústně mi bylo sděleno, že na první rok se sepisuje smlouva na dobu určitou - tzv.adaptační lhůta, po které obdržím smlouvu na dobu neurčitou. S tímto vědomím jsem nastoupila do práce. Po roce mi bylo řečeno, že přišla krize a dostala jsem smlouvu na dobu určitou do 30.6.2010. Během této doby odešla mladší kolegyně na mateřskou dovolenou (cca v dubnu 2010) a jaké bylo moje překvapení, když jsem koncem června dostala smlouvu, ve které stojí, že můj pracovní poměr končí návratem výše uvedené kolegyně z mateřské, nejdéle však 30.9.2012. Myslíte, že mám nějakou šanci na obranu? O tom, že jde o neférové jednání ze strany zaměstnavatele nemám pochyb, ale je mi jasné, že po právní stránce má vše dobře ošetřeno a já mám smůlu. Poradíte mi prosím? Děkuji Macáková