Dobrý den,
Zákon č. 634/1992, zákon o ochraně spotřebitele, v ustanovení §19 chrání spotřebitele před neoprávněným odmítnutím reklamace. Z toho důvodu toto ustanovení stanovuje povinnost prodávajícího přijmout reklamaci a vydat spotřebiteli písemné potvrzení o převzetí reklamace, nebo dává možnost prodávajícímu v oprávněných případech reklamaci odmítnout, ale za podmínky, že prodávající písemně spotřebiteli odůvodní zamítnutí reklamace. To znamená, že jste sice oprávněně odmítla převzít na reklamaci špinavou obuv, avšak podle zákona o ochraně spotřebitele jste spotřebiteli písemně neodůvodnila zamítnutí reklamace. Do budoucna bych doporučil do Vašeho záručního listu nebo záručního řádu výslovně stanovit důvody, pro které bude reklamace zboží odmítnuta (samozřejmě v souladu se zákonem o ochraně spotřebitele) a při každé podobné neoprávněné reklamaci, v souladu s § 19 zákona o ochraně spotřebitele, písemně spotřebiteli odůvodnit zamítnutí reklamace a odkázat na důvody pro zamítnutí v záručním listu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 6. 2012 16:59
Dobrý den,
jsem prodejce sportovní obuvi. Zákaznice přinesla na reklamaci špinavou obuv, kterou jsem odmítla, z důvodu ušpinění přijmout. Druhý den byla čistá obuv k reklamaci přijata. Partner zákaznice sepsal stížnost na ČOI, která provedla šetření, v kterém cituje zákon o ochraně spotřebitele § 19odst.1 zákona č.634/1992 Sb. Já jako podnikatelka jsem se " dopustila správního deliktu smyslu ust.§ 24 odst.7 písm.r) zákona č.634/1992 Sb., v platném znění. Dále viz opatření na str. 4 KP. Můžete mi, prosím, poradit, který zákon chrání mě a mé zaměstnance před zacházením se zbožím, které je v rozporu s běžnou hygienou. V minulosti bylo v reklamačním zákoně uvedeno, že zákazník je povinen zboží k reklamaci předložit v čistém stavu, proč to bylo ze zákona vyjmuto. Děkuji