České účetní v něčem jsou papežtější než papež (ale ty opravdu velké věci jim utíkají).
Pokud jste britský plátce DPH tak je má zajímat především DIČ (VAT Number). IČO je výmysl postkomunistického světa. Neřídíte se v otázce dokladů vůbec žádným Českým právním předpisem, takže si především hlídejte britské právo.
Česká účetní si do účetnictví i do daní fakturu může dát i bez IČa ... ona hlavně musí prokázat, že zboží nebo službu přijala a od koho ji přijala a Český finančák by si vás pak mohl dohledat přes ten britský.
Děkuji za odpověď. To zní slibně, bohužel nejsem plátce DPH... ale četl jsem střípek, že pro mezinárodní platby musím mít VAT? V UK je pouze povinnost mít VAT při příjmu několik tisíc liber ročně. To zatím u mě nehrozí. Taky mi šlo o klienta, jak hodně to bude pro ně problém. Asi jsem trochu starostlivý. :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
6. 6. 2012 21:31
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jak se eviduje či co musí obsahovat anglická faktura. Problém je, že čeští klienti neustále chtějí ičo a v UK freelancéři žádné IČO nemají, pouze UTR čislo, které značí unikátní číslo jedince pro daňové přiznání.
Jak to musím připravit, aby pro české účetnictví klienta bylo vše v pořádku.
Děkuji za odpověď.