Nárok na podporu v nezaměstnanosti

• (neregistrovaný)

11. 6. 2012 22:52

Dobrý den,
    potřeboval bych vědět,zda mám nebo nemám nárok na podporu v nezaměstnanosti.
    Byl jsem dlouhodobě zaměstnán do 19.12.2010 - prac. poměr ukončen dohodou pro insolventnost zaměstnavatele
    od 20.12.2010 do 20.3.2011 jsem byl v evidenci ÚP.

od 21.3.2011 do 8.5.2011 jsem byl zaměstnán ve zkušební době, ve které byl pracovní poměr ukončen bez porušení povinností pracovníka
    od 6.5.2011 do 19.5.2012 byla pracovní neschopnost
    od 21.5.2012 jsem v evidenci ÚP
    Mám dle nových pravidel nárok na podporu v nezaměstnanosti?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 6. 2012 16:45

autorka

Dobrý den, pane Ježek,

nárok na podporu v nezaměstnanosti má dle § 39 zákona o zaměstnanosti uchazeč o zaměstnání, který získal v rozhodném období zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců. Překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou ..

Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti a podporu při rekvalifikaci jsou podle § 41 zákona o zaměstnanosti poslední 2 roky (dříve 3 roky) před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání. Do předchozího zaměstnání se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání a krátkodobým zaměstnáním.

Je tedy třeba napočítat v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů 12 měsíců doby důchodového pojištění (výdělečné činnosti ze které se odvádí důchodové pojistné, započítává se i doba zaměstnancem nezaviněné pracovní neschopnosti).  V případě, že nenapočítáte 12 měsíců doby důchodového pojištění v uvedeném rozhodném období, nemůže vzniknout nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Bližší informace Vám podá příslušný úřad práce. 

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).