To je zajímavý zádrhel § 136 odst. 2 daňového řádu, kde je napsáno, že odklad platí pouze pokud plná moc udělená daňovému poradci (či advokátovi) uplatněna u správce daně před uplynutím tříměsíční lhůty :-)
U tohoto není uvedeno zda u místně příslušného správce daně nebo u jakéhokoliv.
Zacituji z knihy Daňový řád - komentář, autoři: Baxa a spol. strana 822
Jak vyplývá z komentovaného ustanovení, příslušná plná moc musí být uplatněna u správce daně před uplynutím tříměsíční lhůty podle § 136 odst. 1. Podstatné je tedy vysvětlení pojmu "uplatněna", který není daňovým řádem definován. Při aplikaci tohoto ustanovení je nutné dodržovat normu v § 27 odst. 2, ze které vyplývá, že: "Plná moc je vůči správci daně účinná od okamžiku jejího uplatnění u tohoto správce daně." Z toho lze dovodit, že smyslem zákona určitě nemůže být to, aby správce daně byl nucenpostupovat v souladu s plnou mocí, pokud by fakticky nebyla v jeho "sféře vlivu", tzn. plná moc nebude považována za účinnou (uplatněnou), pokud danému správci daně nebyla doručena (např. i formou postoupení jiným správcem daně). Chce-li mít daňový subjekt zachovány účinky v § 136 odst. 2, musí nejpozději poslední den lhůty pro podání daňového přiznání být plná moc k dispozici místně příslušnému správci daně.
Takže finanční úřady dle toho postupují a plné moci takto podané neuznávají. Rozhodne zřejmě až Nejvyšší správní soud ... jestli se chcete soudit tak prosím :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 6. 2012 21:07
Dobry večer,danový odklad daně za rok 2011 pro FU PRAHA 7 jsem odevzdal ve lhůtě pro odevzdání a to 2.4.2012 na FU Karviná,ale Praha mi neuznala tento odklad,že byl podan pozdě a vyměřil mi pokutu a neuznal mi odklad.Prosím ,můžete mi napsat co jsem udělal špatně.děkuji