To je zajímavý zádrhel § 136 odst. 2 daňového řádu, kde je napsáno, že odklad platí pouze pokud plná moc udělená daňovému poradci (či advokátovi) uplatněna u správce daně před uplynutím tříměsíční lhůty :-)
U tohoto není uvedeno zda u místně příslušného správce daně nebo u jakéhokoliv.
Zacituji z knihy Daňový řád - komentář, autoři: Baxa a spol. strana 822
Jak vyplývá z komentovaného ustanovení, příslušná plná moc musí být uplatněna u správce daně před uplynutím tříměsíční lhůty podle § 136 odst. 1. Podstatné je tedy vysvětlení pojmu "uplatněna", který není daňovým řádem definován. Při aplikaci tohoto ustanovení je nutné dodržovat normu v § 27 odst. 2, ze které vyplývá, že: "Plná moc je vůči správci daně účinná od okamžiku jejího uplatnění u tohoto správce daně." Z toho lze dovodit, že smyslem zákona určitě nemůže být to, aby správce daně byl nucenpostupovat v souladu s plnou mocí, pokud by fakticky nebyla v jeho "sféře vlivu", tzn. plná moc nebude považována za účinnou (uplatněnou), pokud danému správci daně nebyla doručena (např. i formou postoupení jiným správcem daně). Chce-li mít daňový subjekt zachovány účinky v § 136 odst. 2, musí nejpozději poslední den lhůty pro podání daňového přiznání být plná moc k dispozici místně příslušnému správci daně.
Takže finanční úřady dle toho postupují a plné moci takto podané neuznávají. Rozhodne zřejmě až Nejvyšší správní soud ... jestli se chcete soudit tak prosím :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
18. 6. 2012 21:07
Dobry večer,danový odklad daně za rok 2011 pro FU PRAHA 7 jsem odevzdal ve lhůtě pro odevzdání a to 2.4.2012 na FU Karviná,ale Praha mi neuznala tento odklad,že byl podan pozdě a vyměřil mi pokutu a neuznal mi odklad.Prosím ,můžete mi napsat co jsem udělal špatně.děkuji