Aha
Jak jsem říkal, firma nadále funguje, ovšem nic neprodukuje (předpokládám, že je to kvůli fakturaci, protože část peněz je vždy uložená a s jejich vyplacení se čeká na skončení záruční lhůty), takže jak mám v tuto chvíli ideálně postupovat?
O tom že nedostanu jakoukoli část peněz jsem přesvědčen. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 9. 2012 21:06
Dobrý den
Jsem OSVČ, plátce DPH a daně platím dle skutečných nákladů a né paušálem. Před třemi ley jsem spolupracoval s firmou a bohužel, poslední zakázka zůstala ukončená neproplacenou fakturou a z faktury jsem zaplatil DPH (jedná se o cca 600 000,00, takže jen na DPH jsem odvedl cca 120 000,00 Kč).
Nyní jsem v situaci, kdy firma sice funguje, ale prakticky ukončila svou činnost díky velmi vysokým dluhům. S penězi tedy nepočítám, jen řeším co s fakturami. Když jsem se o situaci zmínil kolegovi, ještě mě postrašil s tím, že fakturu nelze jen tak jednoduše stornovat, protože:
A) Do zakázky jsem investoval nákupem materiálu v ceně cca 200 000,00 Kč, takže jsem si v roce, kdy jsem vystavil fakturu, snížil základ daně o 200 000,00. Stornováním faktury musím zapomenout i na toto snížení, protože nemohu snižovat základ u zakázek, která není ukončená a když není faktura, není zakázka ukončená. Takže bych měl teoreticky zaplatit dan z příjmu i z těchto 200k.
B) Když jsem hledal info, dočetl jsem se že se nejedná jen o oněch 200k, ale že stát po mě bude chtít daň z příjmu z celých 600k a to po uplynutí jakési lhůty po vystavení faktury (stejně jako jsem zaplatil DPH z celé částky, kterou jsem ale nikdy nedostal a nedostanu)
Je tomu tak? Jak se mám nejideálněji postavit k fakturám, které nedostanu nikdy proplaceny?
Děkuji