Chybná úhrada

• (neregistrovaný)

31. 8. 2005 11:09

S dodavatelem máme dohodu,že budeme hradit tuzemské závazky v EURech, přepočet proběhne kurzem ČNB v den úhrady.Omylem jsme ale úhradu zaslali na korunový účet, tím pádem banka přepočetla EUR na Kč svým kurzem a vznikl nedoplatek faktury.Dodavatel chce po nás nedoplatek
    uhradit.Jak prosím zaúčtovat tento případ?

Př: fado 100.000 Kč
    Úhr.(ČNB 30,000) 3.333 EUR zasláno na účet Kč
    Přepočet (ČSOB 29,980) 99.923 Kč
    Rozdíl 77 Kč

Všem děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 8. 2005 12:46

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Chybná úhrada
      DOFA 100.000,- xxx/321
      úhrada 99.923,- 321/221
      zbývající platba 77,- 321/221

Ale pokud máte na faktuře napsáno zaplattě 3.333 EUR (a vy jste to odeslali za euroveho uctu) tak bych mu nic neplatila. Ale to je můj názor.

• 31. 8. 2005 13:20

JMartina (neregistrovaný)

**
      FADO je vystavena v Kč. Přepočet provádíme až v den úhrady. Platba měla odejít EUR-účtu. My máme z výpisu odepsáno 3.333 EUR, ale dodavateli připsali na korunový účet jenom 99.923,00 Kč. Tudíž není závazek zcela uhrazený.

• 31. 8. 2005 13:28

JMartina (neregistrovaný)

Re: Chybná úhrada-prosím Aňu
      Dobrý den Aňo, můžete prosím mrknout na můj dotaz, jestli jste se s tímto problémem už setkala?

Díky.

• 31. 8. 2005 17:15

Aňa (neregistrovaný)

S tímto jsem se ještě nesetkala, ale pokud máte dohodu, že budete platit v EURech na EURový účet, tak to musíte dodržet.
      Na jednom školení od firmy ADAR - k účtování v cizích měnách mám pozn., že pokud je sjednána platba v EURech a Vy platíte v Kč(což se Vám vlastně podařilo,i když od Vás odešla platba v EURech - Váš dodavatel je nedostal), musíte počkat, jak zareaguje druhá strana: zda platbu vrátí a bude požadovat po Vás správnou úhradu, nebo provede jednostranný zápočet nebo vyvolá návrh dohody na oboustranný zápočet. Nebo můžete návrh na oboustr. zápočet podat rovnou Vy s platbou (což ve Vašem případě ale už nejde).

Také mám násl. podobnou poznámku:
      Pokud je sjednána platba v EUR a druhá strana zaplatí v Kč, nejedná se o platbu faktury. Přijaté Kč jsou pro tuto stranu závazkem vrátit je (aby nedošlo k neoprávněnému obohacení).
      Je však možnost tento závazek započítat na pohledávku, která existuje z nezaplacené faktury. Dále již viz výše - buď jednostranný zápočet - kurz dle OZ ke dni přijetí platby + informovat o tomto zápočtu druhou stravu. Nebo lze provést oboustranný zápočet s dohodnutým kurzem - zde musí souhlasit ale obě strany s použitým kurzem.

Sama tyto zápočty provádím, protože se stane, že mám sjednáno v cizí měně, ale potřebujeme uhradit jinat.

Takže jak poradit.
      1. požádat o vrácení částky a uhradit v EUR
      2. navrhnout oboustranný zápočet (jednostranný by musel vzejít od příjemce platby v Kč)
      3. Myslím, že varianta doplatku (např. 77,- v uvedeném případě) nebude pro Vás daň.uznatelná, kdežto vrácená částka na korunový účet bude rozdílná o kurzový rozdíl a ten je daň. uznatelný a bude v souladu s výše uvedeným.

Nejsem v tomto odborník, takže pokud mám problém ohledně účtování v cizích měnách - obrátila jsem se již několikrát na p. Beránka: adar@adar.cz (mohu jen doporučit, tato e-mailová adresa nám byla nabídnuta přímo na školení.)

Držím palce ať pochodíte

• 1. 9. 2005 13:07

Vrácení platby mi přijde jako dost drahá sranda, u KB jedna platba v devizách = poplatek 500,- Kč. 77,- Kč bych mu poslala třeba poštovní poukázkou:-)

• 1. 9. 2005 18:10

Aňa (neregistrovaný)

Pokud dostali Kč, tak musí vrátit Kč, takto jsem to také myslela. Proč by vraceli devizy, když žádné nedostali?
      Jeví se nejjednodušší poslat 77,-Kč , ale beru to, že chtěli fa uhradit v cizí měně, tak jestli přistoupí na úhradu v Kč, tak ať si rozdíl zaúčtují jako kurz. rozdíl a nic bych už neposílala.
      Jestli nepřistoupí na Kč, tak ať je vrátí.

• 31. 8. 2005 17:16

karel (neregistrovaný)

Pokud Vy máte FADO v Kč - pak je platba v jiné měně věc dohody a pokud jste se s oběratelem dohodli že platba proběhne tak, že on po přepočtu na Kč dostane oněch 100 000,- pak byste mu je měli doplatit.
      Jen poznámka - dohoda, že mi zaplatíte X EUR a to takovým kurzem abych dostal Y CZK mi příjede divná.

• 1. 9. 2005 22:00

na poplatcích zaplatíte víc, jak ten rozdíl (ale byli jsme nuceni zaplatit i vyúčtovací fakturu na 1,¨Kč!!). Zkuste se dohodnout - stejně "jejich" účetní musí použít kurs ČNB, ne ČSOB! a nebo má pevný kurs, který vypořádává na ČNB k 31.12!). Nebo jim pošlete 77,- Kč ( a ty převede ČSOB na kolik nedoplatku v EUR???), které zaúčtujte jako "kursový rozdíl" nebo jako "nedaňový náklad" - "chyba" nebo to vrátíte do pokladny (třeba z černého fondu" prostřednictvím jiného dokladu - to snad šéf pochopí nebo to zaplaťte ze svého, abyste měla klid - ale je to pitomost!)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).