E-shop s dovozem ze třetích zemí

• (neregistrovaný)

30. 9. 2012 15:27

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jak to funguje v případě daňového přiznání.
    Založila jsem si eshop, budu dovážet s Anglie, Polska (velkoobchody) a dále také ze třetích zemí přes ebay. Jednoduše řečeno zprostředkovatel.
    Jsem neplátce. Studuji střední školu, mám podnikání jako vedlejší činnost.
    První dotaz je : Budu podávat v březnu své první daňové přiznání od začátku podnikání, můžu hned jako první uplatnit paušální výdaje?
    Další dotaz: Pokud to správně chápu, musím zavolat na celnici, oznámit jim, že podnikám a ať na mé jméno zastavují všechny balíky a proclí je a zdaní?
    Pokud bych tam nezavolala a nenechala si to takhle právně ošetřit, co se stane? Já přeci uplatňuji výdaje paušálem, takže nemusím nikdy předkládat, odkud dovážím, za kolik apod.
    A ještě jeden dotaz : Je problém, že mám živnostenský list už od dubna, ale začínám podnikat až teď? Neměla jsem finance na dřívější nákup prvních věcí. Je to velký důvod k tomu, aby mě kontroloval finanční úřad? Kdybych se tam šla třeba zeptat, jestli to není problém, že z důvodu financí začínám až po půl roce..
    Byla by určitá šance, že by si mě zapamatovali a pak by jim to nebylo divné? Žiji v menším městě, cca 12-14tis obyvatel. Nemám černé svědomí, ale kontrole se chce samozřejmě vyhnout každý, nic příjemného to není.

Děkuji moc za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 10. 2012 14:28

bez přezdívky

Dobrý den,

co se týče prvního dotazu, tak platí, že fyzické osoby, poplatníci daně z příjmů, mají možnost v daném zdaňovacím období uplatit buď výdaje ve skutečné (prokázané) výši, nebo zvolit možnost paušálních výdajů. V případě uplatnění paušálních výdajů poplatníci evidují pouze příjmy a vedou evidenci odpisovaného majetku a pohledávek vzniklých v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností. Výdaje potom evidovat nemusí, neboť je uplatní paušální částkou ve výši procentní části z dosažených zdanitelných příjmů.
      Tyto fyzické osoby tedy nesnižují zdanitelné příjmy o skutečně vynaložené prokázané výdaje, ale sníží tyto příjmy o hodnotu výdajů stanovených procentem z příjmů. Současně platí, že paušální výdaje můžete použít již v prvním roce podnikání.

Co se týče druhého dotazu, platí, že dovoz zboží ze třetích zemí podléhá celním předpisů. Pokud by se jednalo o tento případ, doporučujeme Vám se obrátit na pověřenou osobu v této oblasti (celní deklarant), popř. na spediční společnost, která zajišťuje i proclení zboží. Pokud Vašemu dotazu rozumíme správně, ve Vašem případě se ale o dovoz zboží jednat nebude, neboť zboží bude pořizováno v členském státu EU. Z tohoto důvodu nebude podléhat clu, přičemž dodavatel Vám k ceně zboží bude fakturovat i "tamní" daň z přidané hodnoty. Pozor jen na překročení limitu pro povinnou registraci (plátcovství) k DPH.

K Vašemu třetímu dotazu sděluji, že se domnívám, že není problém, že živnostenský list máte již od dubna a že skutečné podníkání začínáte až v tomto měsíci.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).