Dobrý den,
co se týče prvního dotazu, tak platí, že fyzické osoby, poplatníci daně z příjmů, mají možnost v daném zdaňovacím období uplatit buď výdaje ve skutečné (prokázané) výši, nebo zvolit možnost paušálních výdajů. V případě uplatnění paušálních výdajů poplatníci evidují pouze příjmy a vedou evidenci odpisovaného majetku a pohledávek vzniklých v souvislosti s podnikatelskou nebo jinou samostatnou výdělečnou činností. Výdaje potom evidovat nemusí, neboť je uplatní paušální částkou ve výši procentní části z dosažených zdanitelných příjmů.
Tyto fyzické osoby tedy nesnižují zdanitelné příjmy o skutečně vynaložené prokázané výdaje, ale sníží tyto příjmy o hodnotu výdajů stanovených procentem z příjmů. Současně platí, že paušální výdaje můžete použít již v prvním roce podnikání.
Co se týče druhého dotazu, platí, že dovoz zboží ze třetích zemí podléhá celním předpisů. Pokud by se jednalo o tento případ, doporučujeme Vám se obrátit na pověřenou osobu v této oblasti (celní deklarant), popř. na spediční společnost, která zajišťuje i proclení zboží. Pokud Vašemu dotazu rozumíme správně, ve Vašem případě se ale o dovoz zboží jednat nebude, neboť zboží bude pořizováno v členském státu EU. Z tohoto důvodu nebude podléhat clu, přičemž dodavatel Vám k ceně zboží bude fakturovat i "tamní" daň z přidané hodnoty. Pozor jen na překročení limitu pro povinnou registraci (plátcovství) k DPH.
K Vašemu třetímu dotazu sděluji, že se domnívám, že není problém, že živnostenský list máte již od dubna a že skutečné podníkání začínáte až v tomto měsíci.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 9. 2012 15:27
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak to funguje v případě daňového přiznání.
Založila jsem si eshop, budu dovážet s Anglie, Polska (velkoobchody) a dále také ze třetích zemí přes ebay. Jednoduše řečeno zprostředkovatel.
Jsem neplátce. Studuji střední školu, mám podnikání jako vedlejší činnost.
První dotaz je : Budu podávat v březnu své první daňové přiznání od začátku podnikání, můžu hned jako první uplatnit paušální výdaje?
Další dotaz: Pokud to správně chápu, musím zavolat na celnici, oznámit jim, že podnikám a ať na mé jméno zastavují všechny balíky a proclí je a zdaní?
Pokud bych tam nezavolala a nenechala si to takhle právně ošetřit, co se stane? Já přeci uplatňuji výdaje paušálem, takže nemusím nikdy předkládat, odkud dovážím, za kolik apod.
A ještě jeden dotaz : Je problém, že mám živnostenský list už od dubna, ale začínám podnikat až teď? Neměla jsem finance na dřívější nákup prvních věcí. Je to velký důvod k tomu, aby mě kontroloval finanční úřad? Kdybych se tam šla třeba zeptat, jestli to není problém, že z důvodu financí začínám až po půl roce..
Byla by určitá šance, že by si mě zapamatovali a pak by jim to nebylo divné? Žiji v menším městě, cca 12-14tis obyvatel. Nemám černé svědomí, ale kontrole se chce samozřejmě vyhnout každý, nic příjemného to není.
Děkuji moc za odpověď.