Re: hmotná odpovědnost
a já bych navázala na hmotnou odpovědnost. Zakazuje nějaký zákon či vyhláška či co - aby mzdová účetní měla fyzicky pokladnu, proplácela v hotovosti a zároveň zúčtovávala mzdy těchto zaměstnanců ? Samozřejmě za předpokladu hmotné odpovědnosti - ale zda se nevylučuje mít pokladnu a zároveň zpracovávat mzdy těchto zaměstnanců ?
Vedoucí účetní vozí jen peníze do banky. Jinak co má pokladní v pokladně, s tím nemá nic společného za to má hmotku pokladní. A současně by mě rovněž zajímala odpověď na mzdovou účetní a pokladnu.V době minulé se toto nesmělo slučovat, ale předpis nevím zda existuje.Za co už všechno nese mzdová účetní odpovědnost ?
>>>>>Zaměstnanec byl jmenován do funkce vedoucí
>>>>>ekonomického úseku, provádí převod tržeb v hotovosti
>>>>>do banky a
>>>>>veškeré účetní operace. Prosím o radu, zda musí být
>>>>>uzavřena dohoda o hmotné odpovědnosti za převáženou
>>>>>hotovost nebo odpovědnost vyplývá z titulu funkce ?
>>>>>Děkuji
>>>>Předpokládám, že má na starosti pokladnu, takže ano.
>>>
>>>a já bych navázala na hmotnou odpovědnost. Zakazuje
>>>nějaký zákon či vyhláška či co - aby mzdová účetní
>>>měla
>>>fyzicky pokladnu, proplácela v hotovosti a zároveň
>>>zúčtovávala mzdy těchto zaměstnanců ? Samozřejmě za
>>>předpokladu hmotné odpovědnosti - ale zda se
>>>nevylučuje mít
>>>pokladnu a zároveň zpracovávat mzdy těchto
>>>zaměstnanců
>>>?
>>Vedoucí účetní vozí jen peníze do banky. Jinak co má
>>pokladní v pokladně, s tím nemá nic společného za to
>>má
>>hmotku pokladní. A současně by mě rovněž zajímala
>>odpověď na mzdovou účetní a pokladnu.V době minulé se
>>toto
>>nesmělo slučovat, ale předpis nevím zda existuje.Za
>>co
>>už všechno nese mzdová účetní odpovědnost ?
>No nějakou HZ by měla mít. Jinak jde sloučit všechno,
>protože to mnohdy dělá jen jedna zaměstnankyně.
už to asi nebude aktuální - ptala jsem se u odborníka viz
Odpověď: Vrátíme-li se do minulosti, nemožnost vykonávat funkci mzdové/ho účetní/ho a zároveň pracovat s hotovostí zřejmě pramenila z obavy zaměstnavatele, aby nemohlo docházet k jejímu zpronevěření. Mám za to, že ani před rokem 1989 tento souběh nebyl vyloučen nebo zakázán obecně závazným právním předpisem, ale že se jednalo o deklaraci, která byla přenášena do vnitřních předpisů zaměstnavatele. Takto by tomu mohlo být i za současného právního stavu, pokud by zaměstnavatel dospěl k tomu, že si tento souběh nepřeje. V dnešní době je však naopak možné se setkat zejména ve společnostech s menším počtem zaměstnanců s tím, že zaměstnavatel jednotlivé funkce a činnosti kumuluje, a to včetně účtování mezd a práce s hotovostí. Rovněž uzavření dohody o hmotné odpovědnosti je na zaměstnavateli, resp. dohodě obou účastníků pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 9. 2005 12:29
Zaměstnanec byl jmenován do funkce vedoucí ekonomického úseku, provádí převod tržeb v hotovosti do banky a veškeré účetní operace. Prosím o radu, zda musí být uzavřena dohoda o hmotné odpovědnosti za převáženou hotovost nebo odpovědnost vyplývá z titulu funkce ?
Děkuji