Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz se skrývá ve správném určení tzv. místa plnění při poskytování služeb podle § 9 zákona o dani z přidané hodnoty.
Podle tohoto tzv. obecného pravidla, z něhož existují výjimky, musí poskytovatel (dodavatel) rozlišovat, zda je příjemce služby (odběratel) osobou povinnou k dani nebo osobou nepovinnou k dani. Místo plnění se totiž posuzuje v každém uvedeném případě jinak.
Osobami povinnými k dani, pro účely určení místa plnění u služeb, jsou osoby uskutečňující ekonomickou činnost, např. podnikatelé, pronajímatelé, apod., přičemž platí, že se nemusí jednat o plátce daně z přidané hodnoty. V případě, kdy je služba poskytnuta osobě povinné k dani, se místo plnění stanoví podle sídla odběratele. Ve Vašem případě tedy dochází k přenesení místa plnění na Slovensko, tedy fakturovat budete bez české DPH.
Současně je nutné zkoumat, kdo bude mít povinnost přiznat (odvést) DPH na Slovensku. Tato otázka závisí na slovenských předpisech.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 10. 2012 13:24
Dobry den
Chtel bych se zeptat jsem platce DPH a vystavuji fakturu na Slovensko firme /tvorba animce - sluzba/ a ona firma neni platcem DPH , ikdyz by mela a upozornil jsem na to onu firmu , ale to je jeji problem . Muzu mit tedy i ja nejake opletacky ,pokud vystavim fakturu uvedu do faktury , ze ona firma neni platcem DPH.Jde mi o to abych nakonec to DPH neplatil jeste ja nakonec za onu firmu.... ptal jsem se na financnim a tam mi rekli , ze vlastne ani neni jine vychodisko nez ,aby ona firma byla platcem DPH , ale ja je nedonutim samozdrejmne. Takze vystavim fakturu s cenou BEZ DPH na fakture uvedu , ze ona firma neni platcem + dam jeste /196 Council Directive 2006/112/ES / coz by melo znamenat ze DPH je na one firme...
Dekuji za jakoukoli radu