Dobrý den,
Vaši otázku jsme schopni odpovědět z hlediska daňových dopadů vlastnictví nemovitosti.
Předně je nutné kalkulovat s daní z nemovitostí. Ta bude záviset na rozloze a typu nemovitosti, jakož i na jejím umístění (popř. dalších okolnostech.
Budete-li nemovitost pronajímat, pak příjmy z nájemného obecně podléhají dani z příjmů (fyzických či právnických osob - podle toho, kdo bude nakonec vlastníkem a tedy i pronajímatelem). Základem daně jsou pak v obecné rovině příjmy z nájemného mínus výdaje související s pronájmem nemovitosti (tj. odpisy, úroky z úvěru, výdaje související s provozem nemovitosti atp.). V případě fyzických osob je pak nutné počítat se sazbou daně ve výši 15 %.
Jinak úvěrující banka bude posuzovat zejména Vaši schopnost splácet úvěr včetně úroků, jakož i zajištění úvěru atp.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 10. 2012 22:47
Dobrý den, chystám se pro koupi většího bytového domu, potřebuji si spočítat, jaký mi zbude čistý zisk, po odečtení nákladů se správou nemovitosti, splátkou hypotéky, atd...( co se týče technických nákladů, jelikož v nemovitostech dělám, dokáži odhadnout, spíše mi nejsou jasné různé daňe spojené s vlastnictvím takové nemovitosti, jedná se o nemovitost v hodnotě cca 330 000 000,-kč prostě veškeré náklady, se kterými bych měl počítat, abych si dokázal spočítat, jestli se to vyplatí, nebo ne...a zároveň se chci zeptat, jaký je problém na dosáhnutí takové hypotéky, jaké faktory banku zajímají... je mi 23 let, nemám žádné záznamy o nesplácení... jaké podklady si pro banku nachystat? Předem děkuji za odpověď...