Re: náhrada mzdy-výpovědní lhůta
To je nějaké zmatené. Výpověď dal kdo? Zaměstnavatel? Zaměstnanec? Nebo zaměstnanec okamžitě zrušil pracovní poměr z důvodu nevyplacení mzdy a potřebujete spočítat náhradu podle § 56 odst. 2 ZP?
Výpočet průměrného výdělku viz § 356 ZP.
Průměrný hodinový výdělek (= průměr na dovolenou) x týdenní úvazek zaměstnance x 4,348 x 2 (dvouměsíční výpovědní doba).
Jojo, je to zmatené. Zaměstnavatel neměl na mzdy ani práci. Takže dal zaměstnanci výpověď. Má dvouměsíční výpovědní dobu. A za tu mám spočítat náhradu mzdy. Dělá se toto prtosím stejně jako průměrný výdělek, nebo je tam ještě něco dalšího?
Díky vám moc.
Prosím vás, jedná se o mého zetě. Už 12 let nepracuji v této oblasti, jsem v důchodu, tak jsem toho spoustu zapomněla a on mě požádal, jestli bych mu to nespočítala pro soud. Průměrný hrubý výdělek mám i odstupné, ale tu náhradu mzdy nějak nezvládám. Musím se ho zeptat podle jakého paragrafu dostal tu výpověď. Moc děkuji za vaši pomoc. teď čekám na ten paragraf.
Podle mě to bylo tak, že zaměstnavatel zrušil jeho pracovní místo a on se stal nadbytečným, takže výpověď zřejmě bude z důvodu nadbytečnosti. Nebo třeba zaměstnavatel se ruší nebo ruší se jeho část. To už by celkem bylo jedno, ve všech těchto případech nejprve běží výpovědní doba (většinou 2měsíční), která začíná běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, kdy Váš zeť výpověď skutečně převzal.
Průměrný měsíční hrubý výdělek se vypočítá tak, že se vezme hodinový průměr, který platí v tom čtvrtletí, vynásobí se týdenním úvazkem Vašeho zetě a ještě se vynásobí koeficientem 4,348 (což je průměrný počet týdnů v měsíci). Tedy úplně stejně jako jednoměsíční odstupné. No a krát 2 (protože náhrada je za 2 měsíce).
Např. převzal výpověď v březnu, výpovědní doba byla duben + květen a 31.5. skončil pracovní poměr. Hodinový průměr se použije ten, který byl platný pro 2. čtvrtletí.
Tak to je nesmysl, protože jestli ji sepsali 23.3.16 a převzal ji v březnu, nemohl poměr skončit 31.3., ale až 31.5., i když dnem 31.3. zrušili to jeho pracovní místo. Jestli ji převzal v dubnu, tak by poměr skončil až 30.6. Takže tam má být výpovědní doba, jak soud rozhodl, a proto má dostat náhradu mzdy za ni.
Nenapsala jste písmeno § 52, ale zřejmě je tam c. A zápočťák má mít až do 31.5.
Nezačal náhodou marodit v té výpovědní době?
Ano, paní Kara Vám už napsala, jak náhradu spočítáte.
My tu máme o celé věci málo informací, možná jich máte málo i vy.
V každém případě, ať už pomáháte kterékoliv straně, přenechte to právníkovi, zvlášť, když už je věc u soudu. Podle nového občanského zákoníku po Vás totiž může být vymáhána škoda, kterou nesprávnou, neúplnou informací nebo radou způsobíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 6. 2016 12:38
Dobrý den,
prosím Vás, překážka na straně zaměstnavatele, z toho důvodu výpověď. Výpovědní lhůta 2 měsíce. Jak se prosím nahrazuje mzda ve výpovědní době. To asi není průměrný výdělek. Nebo ano?
Děkuji za Váš čas a ochotu.
Vlasta