Přechod OSVČ z hlavní na vejdlejší činno

• (neregistrovaný)

22. 6. 2016 14:39

Dobrý den,
    mám velkou prosbu. Pan X podnikal na HČ, 8.8.15 začal pracovat jako zaměstnanec, a na OSSZ a ZP nahlásil, že jeho činnost je vedlejší. Na 8. měsíc už zálohu nezaplatil. Pak skončil v zaměstnání 31.10 a do nového nastoupil 2.11. - za 11 taky zálohu nezaplatil.
    Teď mu přišlo vyúčtování, že dluží za 2 měsíce. Napsali jsme reklamaci, a dnes mi paní volala, že i když jen 1 den není člověk v zaměstnaneckém poměru, z vedlejší VČ a automaticky stává hlavní VČ a je povinnen za toto období zaplatit zálohu. Bohužel mi nebyla schopna říct podle kterého § je to takto určeno :-(.
    Už jsem takový případ měla - i já jsem to řešila u sebe, ale nikdy toto ZP nechtěla - jen OSSZ, a to už také neplatí. Jsem z toho jelen.
    Nemáte s tím prosím někdo zkušenost, případně, kde dohledat.
    Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 6. 2016 14:54

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: přechod OSVČ z hlavní na vejdlejší č
      592/1992 Sb.
      § 3a
      (3) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu
      a) uvedenou v § 3 odst. 8 písm. a) až c),
      b) která současně vedle samostatné výdělečné činnosti je zaměstnancem a odvádí pojistné z tohoto zaměstnání vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro zaměstnance, ..

pokud tyto skutečnosti trvají po celé rozhodné období. Vyměřovacím základem u těchto osob je jejich skutečný příjem po odpočtu výdajů vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).