Re: OSSZ+ZP náklad do pod.účetnictví
Prosím a jak by jste postupoval, když nemáte nic k ověření správnosti?
U Ossz mám alespoň inventuru. Platil od 3-12/2015. Do nákladů tedy u ossz (placeno od 3-12/2015- 19430,-) mohu dát to co přišlo v inventuře? a co u Zp, když nebylo nic placeno?
Omlouvám se, asi si říkáte, jak můžu dělat účetnictví, ale nemám s osvč žádné zkušenosti a živnostník mi vše dává na poslední chvíli :(
Na 336 bude zůstatek takový - co má ještě doplatit (co vyšlo jako doplatek z přehledů), ne to, co už zaplatil.
Platil nějaké zálohy, ty jsou v nákladech (526/336, úhrada 336/221), doplatek (nebo přeplatek) - 526/336 - tohle bude zaúčtováno s datem 31.12.2015. Na 336 zůstane to, co má doplatit v přehledu (ř. 40 u OSSZ), i když to bude platit v 2016.
Na ZP - to stejné.
Pak bych postupovala jako Maxx
U klientů FO s účetnictvím sice účtuji do nákladů běžného roku zaplacené zálohy a doplatek k 31.3. následujícího roku, ale v případě, že se jedná o první rok podnikání a nebylo nic na ZP zaplaceno, by podnikatel měl mít v nákladech alespoň dohad na předpis zdravotního pojištění za dané období.
Děkuji, udělám dohad. chtěla jsem volat paní na pojišťovnu, jenže ta by mi těžko něco poslala, když neví, že není zaměstnaný, ale podniká..
Určitě by se měl přihlásit. Několikrát jsem mu říkala, ať to platí a to mě vůbec nenapadlo, že se nepřihlásil jako OSVČ. Teď mi dal nějaký elektronický přístup do poj. a tam jsem se to dočetla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2016 20:59
Prosím o radu.
Jak je to s náklady za soc. a zdrav. poj. v podvojném účetnictví?
Mám OSVČ, vede podvojné účetnictví, sociální platil, ale ZP ne a ještě jsem dnes zjistila, že se jako OSVČ vůbec neregistroval.
Činnost zahájil na konci únoru 2015. Mám něco účtovat do nákladů 2015?
Papír mám pouze ze sociálky a to jen Inventuru pohledávek k 27.1.2016.
Podáváme DP do konce června, moc času nezbývá. Objasní mi to někdo prosím? Děkuji