Re: KH řádek?
Děkuji, já to moc nechápu. Odběratel - SJM neplátce vykázal toto plnění v oddílu B.2. a Fú po mě ( výzvou ) chce, abych to vykázala v oddílu A.4. Původně jsem to právě vykázala do řádku A5 a je to špatně. Znovu jsem ověřovala, zda odběratel není plátcem a ne, není:o)
Prosím o radu, díky
L.
Nechápu
Neplátce DPH odevzdal Kontrolní hlášení, které podávají plátci DPH?
No, to je divné. Ale obecně na plátcovství nezáleží, tedy nad 10 000,- do A.4.
"Část A.4. vyplňuje plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění...
pro osobu příjemce:
-plátce,
-osoby povinné k dani – neplátce,
-právnické osoby nepovinné k dani (§ 28 odst. 1 písm. a))."
Re: OT
Já jsem se setkala s podnikatelem, který ke svému podnikání jako OSVČ, pronajímal nemovitosti pod § 9 (tedy bez IČO) a pronajímal s DPH, byl pro tuto činnost plátce DPH.
Evidentně tazatelka vystavila doklad pro PLÁTCE (když podal KH), pak měl nahlásit DIČ. A divím se jeho účetní, že do KH dala doklad nad 10 tis. bez náležitostí daňového dokladu.
Re: OT
u
>>>>podnikání jako OSVČ, pronajímal nemovitosti pod § 9
>>>>(tedy
>>>>bez IČO) a pronajímal s DPH, byl pro tuto činnost
>>>>plátce DPH.
>>>>
>>>>Evidentně tazatelka vystavila doklad pro PLÁTCE (když
>>>>podal KH), pak měl nahlásit DIČ. A divím se jeho
>>>>účetní, že do KH dala doklad nad 10 tis. bez
>>>>náležitostí
>>>>daňového dokladu.
>>>
>>>Max, ale ona píše, že nemají IČ ani DIČ. Tak jak
>>>mohou
>>>podávat KH?
>>
>>Tady bych spíš věřila verzi, že pan podnikatel "neví,
>>která bije", plátcem DPH je, všechno zajišťuje
>>účetní.
>>Nebo šlo o soukromý nákup, který pak někdo nacpal do
>>podnikání.
>>
>>Snad by FÚ nezpracoval KH od neplátce. (a vyhazoval
>>na
>>to výzvy)
>
>Vypadá to tak, můžou ještě trvat na svém, že je to FO
>nepodnikatel. Ale jestli mají IČ na PO, tak jak už
>jsem psala... Pokud budou trvat na A.5., tak to smrdí
>POPem.
nevím, kam až to může dojít.
Spíš mě zaráží - zákazník řekne, že je nepodnikatel, já to podle toho zařadím, pak na to přijde výzva. Jeho účetní je jedno, že nemá řádný daňový doklad.
Mě přijde kontrola z FÚ? Jak mám zákazníka PŘINUTIT, aby mi sdělil skutečnosti, které potřebuju k řádnému zpracování dokladu? (DIČ, zařazení A4 x A5....) On neřekne (nechce nebo neví nebo nekomunikuje) a já budu bita?
No nic, to byla jen řečnická otázka....
I já ... píšou mi ve výzvě :
Shora uvedený správce daně na základě porovnání údajů o dodavetelsko-odb,. transakcích vykázaných v kontrolním hlášení jiného plátce zjistil následující:
Daňový subjekt v oddílu A.4. KH podaného za výše uvedené období nevykázal hodnotu usk. zd. plnění s místem plnění v tuz. vykázaných v oddílu B.2. KH , plátcem, který indentifikoval daňový subjekt v kolonce DIČ dodavatele. Výše popsaný nesoulad byl zaznamenán u ev. č. daň. dokladu - a nyní je uvedeno správně č. naší faktury , a DIČ odb. co mi nic neříká.
Fakt nevím, když tam zavolám, bude se se mnou někdo bavit nebo to je jen elektronicky.
Já uvedla do oddílu A5, protože to je SJM bez DIČ a doklad nad 10 tisíc. Tak nevím, co tam má být ...... :o)
Luisa
Dobře, ale téměř každý IČař má přiděleno i DIČ, protože v drtivé většině případů platí nějakou daň. DIČ mají i neplátci. Uznávám, s IČ ve tvaru RČ je problém, ale u PO je to jednoduché. Pokud bych u FO podnikatele z něj to DIČ nedostala, tak dám do A.5., jinak ne.
Ale nechci se hádat, každý postup má své pro i proti.
Holt zákonodárce zas jednou nepřemýšlel... :D
Re: zařazeno A5_možná to byl RPDP
Vygooglete si DIČ odběratele, které Vám napsal FÚ ve Výzvě
Takže teď je otázka, zda se nemělo jednat o režim PDP
Dodavatel je plátce DPH - a jak je vidět, tak si nějaký plátce DPH jako odběratel uplatnil odpočet DPH a uvedl plnění do svého KH
A při nové informaci, že se jednalo o stavební práce, to při kombinaci plátce + plátce vychází na RPDP
Najděte si k tomu všechny dostupné písemné doklady, smlouvy, maily, ... cokoliv.
No právě jsem se dovolala firmě, co zpracovává zmíněnému SJM účetnictví. S největší pravděpodobností to paní účetní narvala do účetnictví manželky ( a to je FO s DIČ ) a uplatnila DPH bez ohledu na to, že doklad byl vystaven na SJM bez ičo a dič, což je správně. Tak paráda:o)))) Kdybych byla na dovolené, tak jí asi přetrhnu .....
L.
>>>>>>Tak pokud máte vše správně, tak uveďte do správné
>>>>>>>>>>>>kolonky A.4 a je to. Je teda dost divné, jak může mít
>>>>>>>>>>>>neplátce KH a navíc správně v B.2... A jsou věci mezi
>>>>>>>>>>>>nebem a CML holt.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>do A4 jen s uvedením DIČ nad 10 000
>>>>>>>>>>>do A5 bez uvedení DIĆ bez ohledu na částku
>>>>>>>>>podle mě nepropustná chyba a výzva ihned
>>>>>>>>
>>>>>>>>Proč bez DIČ?
>>>>>>>
>>>>>>>Ale oni nám tvrdí, že nemají DIČ ani ičo - jak bych
>>>>>>>ho
>>>>>>>tedy uvedla. Na druhou stranu nechápu, jak a proč to
>>>>>>>oni v KH vykázali. No zjišťujeme další podrobnosti od
>>>>>>>odběratele ......
>>>>>>>L.
>>>>>>
>>>>>>1. pokud nemají DIČ , nejsou plátci DPH a nedělají
>>>>>>přiznání k DPH ani kontrolní hlášení
>>>>>>2. když nemáte dič dáte do A5 bez ohledu na částku
>>>>>
>>>>>
>>>>>a TAK jsem to přesně udělala ..... a není to dle Fú
>>>>>správně. No nevadí, zjišťujeme, pátráme jak to mají
>>>>>oni
>>>>>- odběratel. zatím díky všem zúčastněným
>>>>>L.
>>>>
>>>>
>>>>Upřesnění - takže se jedná o právnickou osobu? O
>>>>společenství vlastníků bytů?
>>>>
>>>>Máte od odběratele IČ?
>>>>
>>>
>>>Teď vidím, psala jste, že tvrdí, že nemají ani IČ
>>>
>>>Zkusila jste si je teď vygooglit?
>>
>>Ano zkusila jsem vyhledat, nic nenašlo. Jedná se
>>skutečně o SJM Franta a Lojza vomáčkovi, nedali ani ič
>>ani
>>dič, což mě ani nenapadlo žádat. Klient jim dělal
>>zednické práce do jeho bytu.
>>L.
>>
>
>Ve výzvě je uvedeno DIČ protistrany. Zadejte si to na
>daňový portál - hledání plátců DPH. Uvidíte, co Vám
>vyskočí.
A ještě - plátce pro plátce - zednické práce - nemělo by to nakonec být v RPDP?
"Někdo" podal KH, ten musí být plátce DPH. Kdo to byl - se dozví při dohledání DIČ na daňovém portále. DIČ odběratele musí být uvedeno ve výzvě.
Pak se třeba dozví, že si fakturu neuplatili Vomáčkovi, ale strčili to kámošovi do firmy... (a účetní té firmy tomu dala korunu, když to uplatnila)
Spadá odběratel pod § 5 ZDPH ?
Osoby povinné k dani
(1) Osoba povinná k dani je fyzická nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti, pokud tento zákon nestanoví v § 5a jinak. Osobou povinnou k dani je i právnická osoba, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje ekonomické činnosti.
Pokud ano, tak oddíl A.4.
MOC DĚKUJI a zároveň přikládám asi úplně blbou otázku. Jak se to pozná? jako jediné u SJM z §5,2/ ekonomická činnost mě napadá : Za ekonomickou činnost se také považuje využití hmotného a nehmotného majetku za účelem získání příjmů, pokud je tento majetek využíván soustavně. Nebo já fakt nevím .... vysvětlíte mi to někdo?:o)
L.
SJM znamená, že každý z manželů vlastní danou nemovitost celou, není to žádný subjekt práva, kterému je možné fakturovat, nemluvě o tom, že Franta s Lojzou asi nejsou manželé... ekonomická činnost je i pronájem, ale je osvobozen od DPH, pokud jinou činnost dotyčný nemá, tak se neregistruje jako plátce DPH ani po překročení obratu. Smlouvy s vlastníky- manžely se sepisují jako se 2 FO.
Franta s Lojzou manželé jsou a je to, jak píšete. Ovšem paní Lojza má ještě firmu FO s DIČ a její paní učetní narvala tuto opravu bez řádných náležitostí a i opodstatnění ( asi se nad tím nijak zvlášť nezamýšlela ) do DPH té fyz. osoby. Zatím trucuje a nereaguje , ale my už víme, že s jistotou můžeme poslat zpět výzvu s tím, že máme vše ok. Byl to oříšek a je skvělé, jak nám to cizí chyba může v případě, že jsme mimo práci, zavařit:o(
Luisa
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 7. 2016 11:50
Prosím Vás, v jakém řádku KH bude:
já dodavatel, fakturace odběrateli který není plátce DPH nad 10000,- Kč. Bude u mě v řádku oddílu A4?
Děkuji moc za radu,
Luisa