Re: odstupné a odvod ZP a SP
Dříve se dal použít termín tzv. "smluvní odstupné" a při skončení dohodou se to napsalo a pak vyplatilo a jen danilo. Ale toto právě změnili - upřesnili, že pokud nebude v dohodě uveden zákonný důvod, kde je nárok na odstupné tak jde vždy o "nějakou" odměnu a z toho se vždy odvádí vše. Ono se to totiž začalo zneužívat.
A nemyslela tazatelka toto?
Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně.......
2. Podepsané prohlášení nemá
3. Přesně tak, to je správná formulace, byla jsem si jistá, že se SP a ZP neplatí, ale občas když něco zaslechnete, tak se to snažím ověřit, ale nic jsem nenašla. Mohla by se ještě podívat na problém paní Jasná? Má vždy velmi profesionální rady. Všem ostatní samozřejmě taky velmi děkuji a v žádném případě nezlehčuji jejich rady.
Děvčata vám tady radí dobře. Měli byste mít sepsáno, že ode dne xx dojde k organizační změně, aby při kontrole bylo zcela jasné, že opravdu se jedná o zákonné odstupné ze kterého se odvody na SP a ZP nedělají, že se nejedná jen o nějakou formu odměny krytou organizačními změnami. Napište například, že z organizačních důvodů na pracovišti xxx dochází ke snížení počtu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce.
Ohledně té daně - pokud nemá podepsané prohlášení, bude z toho zálohová daň bez slevy a musí si podat přiznání. Pokud prohlášení podepíše, bude z toho zálohová daň se slevou a přiznání podat může a nemusí nebo může požádat o RZD. Každopádně se jí ale vyplatí požádat o RZD nebo přiznání podat, kvůli vyrovnání daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2016 11:09
Dobrý den,
ráda bych požádala o radu. Chceme se zaměstnankyní, která je do 22.8. na rodičáku rozvázat pracovní poměr dohodou §49 s uvedením důvodu §52c nadbytečnost s vyplacením 3měsíčního odstupného:
1. chápu dobře, že dohodu můžeme uzavřít kdykoliv (ikdyž je na rodičáku
2. odvedu daň z příjmu 15%
3. jak je to se ZP a SP. Z odstupného se neplatí, ale někde jsem četla, že když je pracovní poměr rozvázán dohodou pro výše uvedené důvody, pak se ZP a SP odvádí. Nikde to však nemohu najít.
Můžete mi prosím poradit?
Děkuji