Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2016 9:24
Přeji hezký den a prosím o radu, nejsem mzdová účetní, ale potřebuji dořešit...
Záměstnanec by potřeboval poskytnout ,,zálohu" ve výši 10 tis, HM 15 tis.
Mohu řešit formou zálohy, poskytnout ji ještě tento měsíc a 1/2 strhnout ze mzdy za 07 a 2/2 ze mzdy za 08? Nevím, zda není z účetního či právního hlediska u záloh nutnost je strhnut v plné výši a ve mzdě za měsíc, ve kterém byly poskytnuty?
Popřípadě řešit to bezúročnou půjčkou? Přijde mi to zbytečné... u nás v poskytnutí problém není a není ani předpoklad, že by to bylo riskantní z hlediska nemocenské nebo odchodu zaměstnance (máme to tady totiž takové ,,rodinné", když stonáme, pracujeme z domu a za ty roky, co tu působím nikdo nemocenskou nevyužil)
Můžete mi tedy poradit, jaký způsob zvolit. A co se týká také účtování, proplatili bychom převodem na účet. Nevím který účet zvolit 333 nebo 335? Jako proplacení 333, 335/221? a poté jak účtovat při strhnutí ze mzdy?
Moc děkuji za rady, toto jsem ještě neřešila, tak chci mít jistotu, že to udělám správně.