Re: Odvod DPH - platba odběratelem?
Tak jsem již našla, mělo by se jednat o § 191 Daňového řádu....ale jestli je to takto aplikovatelné, netuším :(
Jedná se o daňovou exekuci správce daně přikázáním jiné peněžité pohledávky... vy byste museli být dlužníky správce daně, váš odběratel by byl poddlužník ... dostali bydte oba exekuční příkaz, on vám nesmí nic zaplatit a vy nesmíte se svou pohledávkou nijak nakládat, ale nedostanete ji uhrazenou,možná by to šlo....ale pokud nevymůžou na vašem odběrateli, je to pořád váš dluh.
Osobně si myslím, že je to prostě jedna teta povídala, ale bohužel v rámci dobrých vztahů s klientem jsem nucena tuto variantu prověřovat. Moc děkuju, pane Vladíku za reakci.
Klientova představa je taková, že FÚ prokáže, že nemá dostatek finančních prostředků na takto vysokou daň, zároveň nepobírá plat, takže nemůže být provedena ani exekuce na mzdu, to vše FÚ doloží s tím ale, že má "v majetku" pohledávku v této výši a to má FÚ vymáhat po odběrateli. Neumím si představit, že by na klienta neproběhla exekuce a zároveň se šlo rovnou na odběratele, ale každý si to holt představuje jak Hurvínek válku :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 7. 2016 11:37
Dobrý den,
prosím o radu, jestli už jste se někdy někdo nesetkal s tímto případem. Osobně jsem o tom dnes slyšela poprvém a vůbec nevím, pod § ZDPH či daňového řádu toto ustanovení hledat.
Klient (dodavatel), plátce DPH, ukončuje smlouvu se svým odběratelem, ale na základě smlouvy je nucen vystavit konečnou fakturu za právní služby odběrateli, protože nastalo zd. plnění. On však ví předem, že mu fakturu neuhradí. Bohužel se jedná o dost vysokou finanční sumu, kdy by musel odvádět na DPH částku okolo 1/2 mil. Kč, které samozřejmě tím, že nedostane uhrazeno, nebude mít.
Na základě "jedna paní povídala" se mě dotázal na následující: Prý jde udělat to, že situaci vysvětlí, resp. sdělí správci daně s tím, že by měl být schopen si pohledávku zajistit na straně odběratele.
Setkal jste s tímto někdo, poradíte?
Předem moc děkuji!