Re: přestávky na oběd ze zákona
Čtvrthodinová přestávka je málo.
§ 88
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut.
Ano, 7,5 pracovní doba + 0,5 hodiny přestávka. Pracovat se musí 8 hodin, 6 - 14, počítá se nám 7,5 hodiny, ale tu 0,5 hodinu si nesmíme vybrat na oběd, ale musíme si oběd nadělat. Na to se ptám, jestli musíme nadělávat čtvrt hodinu na oběd. Děkuji Barbora
Ano, přesně takhle to je. Vím, že je to špatně a vůbec ani nevím, jak bych tohle vysvětlila případné kontrole, ale takový je příkaz zaměstnavatele. Neumím to ani vysvětlit zaměstnancům, protože je to prostě průser. Nevím jak z toho ven, zaměstnavatel o tom nechce slyšet, vlastně "nutí" lidi nadělávat si oběd. Jeho argument je ten, že si chodíme dělat např. čaj a chodíme na záchod.....tak asi tak. Ale na svačinu taky nechodíme, nikdo si nedovolí si sednout v kuchyňce a najíst se v klidu, protože by tam okamžitě byl a měl připomínky, že si dovolíme sednout na svačinu. Prostě tu půlhodinu si nevybereme na jídlo vůbec.
Pracovní doba se rozumí vždy v čistém čase. Zaprvé nerozumím tomu, proč zaměstnavatel stanovil pracovní dobu jako 7,5 hodinovou a ne 8mi hodinovou. Máte třísměnný nebo nepřetržitý provoz? V tom případě je maximální pracovní doba v průměru 7,5 h (čistého času). Nejpozději po 6ti hodinách nepřetržité práce musí být nejméně půlhodinová přestávka.
Anebo by se taky mohlo jednat o pracoviště, kdy práci nelze přerušit a musí tedy jíst při práci. Např. vrátný, pracující od 6 h do 14 h, nemůže svoji práci jen tak přerušit a odejít na oběd. Takže jí "při práci", ale v tom případě je mu placeno celých 8 hodin. A také se v tom případě ta "placená" přestávka počítá do pracovní doby, takže pokud by dělal např. v nepřetržitém provoze, ve kterém je maximální průměrná pracovní doba 7,5 h, musí se s tou "placenou" přestávkou zacházet při rozvrhování jako s pracovní dobou, tzn. 8 hodin.
Já jsem si říkala, že mě asi opravíte, protože já to, co píšete vím. Jen jsem nevěděla, jestli to mám tazatelce takto podrobněji vysvětlovat a psát a rovnoměrném nebo nerovnoměrném rozvržení. Chtěla jsem to prostě zkrátit a zjistit, v jakém provozu vůbec pracuje a jakou má mít vlastně podle zákona maximální pracovní dobu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 8. 2016 14:09
Prosím, jaké jsou zákonné přestávky na oběd? Zaměstnavatel požaduje, aby si zaměstnanci čtvrt hodinu na oběd nadělávali. Jedná se o ranní směnu, pracovní doba je 7,5 hodiny (6-14) a když jde zaměstnanec na oběd, musí si ho nadělat, např. 6-14,15, aby měl čistých 7,5 hodin. Jak je to správně? Je pauza na oběd v té době 7,5 hodin nebo musí zaměstnanec oběd nadělávat?
Děkuji Barbora