Daňový bonus

• (neregistrovaný)

2. 8. 2016 13:09

Dobrý den,

jsem na RD a pracuji na DoPP celkem za rok budu mít příjem 68000,- / postupně od 3 zaměstnavatelů/. Mám dvě děti. Chci se zeptat jestli budu moci požádat o daňový bonus za rok 2016. Manžel je do října na neschopence a jeho příjmy budou asi 40 000,- za rok. Mám na bonusy při dohodě nárok a jak budu žádat? Děkuji Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 8. 2016 13:18

Kara (neregistrovaný)

Re: daňový bonus
      Je jedno, zda jde o dohodu nebo o pracovní poměr. Ale raději při nástupu na každou DPP (tedy postupně za sebou) podepište daňové prohlášení a uplatněte děti (musíte doložit potvrzení od zaměstnavatele manžela, že on neuplatňuje). Jestliže bude Váš měsíční výdělek alespoň 4950 hrubého, dostanete bonus už v tom měsíci. Raději to udělejte takto a pokud to vyjde, vyberte bonus v průběhu roku a po skončení roku požádáte posledního zaměstnavatele o RZD a pokud bude Váš celkový roční výdělek aspoň 59400 Kč hrubého, uplatníte děti i za zbývající měsíce a dostanete bonusy doplacené. Může se totiž stát, že teď si myslíte, že ten výdělek celkový bude, děti měsíčně uplatňovat nebudete, ale pak se něco stane, výdělek aspoň 59400 kč nedosáhnete a bonusy zpětně už nedostanete. Takto Vám zůstanou aspoň ty, které vyberete měsíčně (pokud tedy nebudete mít povinnost podávat přiznání. To byste je musela v tom případě vrátit).

• 2. 8. 2016 14:09

Jana.. (neregistrovaný)

Mov Vám děkuji za odpověď, jenom se chci ještě zeptat, když budu mít výdělek za rok 59400 ale poslední dva měsíce nebudu nikde zaměstnaná, tak musím podat sama DP ale jenom za 10 měsíců mi bonus vrátí. Předem dík. Jana

• 2. 8. 2016 14:20

Kara (neregistrovaný)

Pokud nebudete mít z nějakého jiného důvodu povinnost podat přiznání (např. příjem nějakého nájmu apod.), tak můžete zaměstnavatele, u kterého jste byla zaměstnaná naposledy v roce a měla u něj podepsané daňové prohlášení, požádat do 15. února o zúčtování daní. A tomu doložíte potvrzení o zdanitelných příjmech od předešlých zaměstnavatelů, u kterých jste měla podepsané prohlášení, a doklady, kterými dokážete, že můžete uplatnit zvýhodnění na děti za celý rok. A tento poslední zaměstnavatel, přestože jste u něho skončila třeba už v říjnu, dá příjmy dohromady a uplatní Vaši celoroční slevu na poplatníka a děti za celý rok (pokud tedy jsou malé nebo celý rok studují a neuplatnil je vůbec manžel).
      Jestliže nebudete mít u některého zaměstnavatele podepsané prohlášení a daň bude srážková (tzn. DPP do 10ti tisíc) a Vy budete chtít vyrovnat i tuto srážkovou daň, pak jedině přes DP. Nebo když bude u některého zaměstnavatele, u kterého jste neměla podepsané prohlášení, zálohová daň (prac.poměr,DPČ nebo DPP nad 10tisíc bez podepsaného prohlášení), pak jste dokonce povinna podat DP.

• 2. 8. 2016 14:28

Jana.. (neregistrovaný)

Mnohokrát děkuji za vyčerpávající odpověď a za Váš čas. moc jste mi pomohla. Jana

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).