Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2016 13:55
Hezký den, prosím o radu s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou. Od 1.9. k nám nastoupí zaměstnanci, kteří budou pracovat v nepřetržitém provozu. V pracovní dny 3 směny po 7,5hod o víkendech a svátcích 2 směny po 11,5hod. Odměňováni budou hodinovou mzdou. Jelikož začnou pracovat od 1. 9. tak jsem si spočítala, že vyrovnávací období pro nás bude do konce prosince - 18 týdnů (snad jsem toto spočítala správně). A teď k mému dotazu, v Abecedě mzdové účetní jsem se dočetla, že když v měsíci odpracují méně hodin než bude průměr, tak že jim budou zaplaceny jen odpracované hodiny, tzv. "individuální fond pracovní doby" - chápu to dobře, že když odpracuje v měsíci září 138,5 hodin, tak jeho hrubá mzda bude 138,5*58,70 + příplatky za soboty, neděle, svátky a noční? Co když v tomto měsíci nedosáhne 9 900,- to bude muset zaměstnavatel doplácet do minimální mzdy? - i když potom v dalším měsíci odpracuje např. 170hodin? Jsem z toho zmatená. Ve vyrovnávacím období do konce roku je 675 hodin, toto se budeme snažit dodržet, popřípadě pokud bychom tento jejich "fond" nevyčerpali celý, tak zbylé hodiny proplatíme jako překážku na strašně zaměstnavatele.
Děkuji za každou odpověď.