Re: kolik to bude přesčasových hodin
Celá firma má 7,5hod/den vč. kancelářských
Re: kolik to bude přesčasových hodin
Napsala jsem vysvětlení o kratší a zkrácené pracovní době, ale spadl mně internet, tak to vložím aspoň teď (stačila jsem si to uložit do kopie). Ano, pokud zaměstnavatel stanovil 37,5 h týdně, tak Váš přesčas bude 17,5 h.
Psala jsem toto: Je rozdíl mezi KRATŠÍ pracovní dobou - ta může být pouze smluvena mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. A ZKRÁCENOU pracovní dobou, která je buď zaměstnavatelem stanovená nebo je daná zákonem, např. dvousměnný, třísměnný nebo nepřetržitý provoz.
Předpokládám, že Vy těch 7,5 h (tj. 37,5 h týdně) nemáte smluveno jako kratší pracovní dobu, při které se přesčasy počítají až nad plný úvazek (tj. když ostatní ve firmě mají 40 h a Vy byste měl smluvených 37,5h). Takže předpokládám, že máte tu zkrácenou pracovní dobu (např. děláte ve třísměnném nebo nepřetržitém provoze nebo je taková stanovená zaměstnavatelem). V takovém případě není pro Vás "plný" úvazek 40 h týdně, ale 37,5 h týdně a pokud máte v srpnu odpracovat 172,5 h a odpracujete 190 h, pak 17,5 h bude přesčasových, za které bude náležet přesčasový příplatek (pokud si je třeba v září nevyberete jako náhradní volno).
Jestli ale máte dohodnutou tu kratší pracovní dobu, pak za přesčasové bude považováno jen 6 h.
Děkuju!
>>>>>Dobrý den, prosím o pomoc. V 8/2016 odpracuji 190hod,
>>>>>mám pracovní dobu 7,5hod/směna, v srpnu je fond
>>>>>pracovní doby 23dnů*7,5hod=172,5hod.
>>>>>Přesčasové hodiny budou 190-(23*7,5)= 17,5hod?
>>>>>nebo 190-(23*8)=6hod?
>>>>>někde jsem slyšel, že se přesčasové příplatky
>>>>>započítávají až nad 8hod/den, i když je moje směna
>>>>>7,5hod.
>>>>>Jaká je pravda?
>>>>
>>>>Pravda je ta, že přesčas by vám měl nařídit
>>>>zaměstnavatel, tudíž by měl vědět, kolik hodin vám
>>>>nařizuje.
>>>
>>>Záleží na tom, jestli ve firmě máte 7,5 hodin podle §
>>>79 nebo vy osobně máte kratší pracovní dobu podle §
>>>80.
>>Celá firma má 7,5hod/den vč. kancelářských
>
>Tak by měl být přesčas 17,5 hodiny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 8. 2016 10:10
Dobrý den, prosím o pomoc. V 8/2016 odpracuji 190hod, mám pracovní dobu 7,5hod/směna, v srpnu je fond pracovní doby 23dnů*7,5hod=172,5hod.
Přesčasové hodiny budou 190-(23*7,5)= 17,5hod?
nebo 190-(23*8)=6hod?
někde jsem slyšel, že se přesčasové příplatky započítávají až nad 8hod/den, i když je moje směna 7,5hod. Jaká je pravda?