V tom případě silniční daň musíte mít zaplacenou, ať již používáte paušál nebo ne. Navíc musíte nějak prokázat, že jste služebně někam jel každý měsíc (aby bylo možné použít paušál) - a to prokážete jedině knihou jízd. Dále pak lze základ daně z příjmů snížit cestovným, které ve vašem případě dělá 3,70 Kč na km. Ovšem pro to je třeba vést knihu jízd.
Takže dlužíte na zálohách k 15. dubnu, 15. červenci a 15. říjnu zálohu na dani silniční. Z toho vám samozřejmě nabíhá úrok z prodlení ve výši 14,75 % ročně. Další zálohu (za říjen a listopad) musíte zaplatit do 15. prosince a doplatek pak do 31. ledna společně s daňovým přiznáním.
Ale když nepovedu knihu jízd a přesto si chci snížit daň z příjmů o těch 80% z možné částky?.... Nebudu si odepisovat 3,70 za km... to přeci jde, nebo ne? Všichni v mém okolí to tak dělají, to se pletou? Nechtějí mít starosti s vykazováním, proto si strhávají jen 4000 za měsíc, proto je to přeci paušál,... bez otázek, bez prokazování. S tou silniční daní to budu tedy muset dořešit, to máte pravdu.
V.
Na větu "Dělají to tak všichni." nebo "Dělá se to tak odjakživa." jsem extrémně alergický ...
Dovolte tedy abych zacitoval zákon (§ 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů):
(2) Výdaji (náklady) podle odstavce 1 jsou také
...
zt) paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem .... ve výši 5 000 Kč na jedno silniční motorové vozidlo za každý celý kalendářní měsíc ... ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů ...
Tak a teď je na Vás jak prokážete, že jste v tom měsíci využíval vozidlo k podnikání. Optimální je knihou jízd.
A argumentovat tím, že jste za ten měsíc zaplatil silniční daň je nesmysl ... protože pokud neprokážete, že v daném měsíci jste vozidlo nepoužil k podnikání, tak jste tu silniční daň neměl platit ... stát vám ji milostivě vrátí ... ovšem pak vám hned vyhodí i tu zaplacenou silniční daň z nákladů pro daň z příjmů. Dokud nebyl paušál tak to stát nezajímalo (přece jenom měl celou silniční daň a vracel z ní jenom poměrnou část daně z příjmů - řekněme 15 %) ... ale od té doby co máme paušály se na to musíme koukat jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 11. 2012 20:09
Dobrý den,
jsem OSVČ, vedlejší činnost, plátce DPH. Mám automobil, NEvedený na firmu, nijak v ní nefiguruje, ale chci si odepsat do nákladů 80% paušál, tedy 4000 měsíčně. Je pro tento případ nutné mít zaplacenou silniční daň? Jak mám postupovat, když jsem ji za letošek neplatil? Letos chci paušál použít prvně a toto tu nemůžu vyčíst ...
díky moc,
Vláďa