Silniční daň

• (neregistrovaný)

11. 11. 2012 20:09

Dobrý den,

jsem OSVČ, vedlejší činnost, plátce DPH. Mám automobil, NEvedený na firmu, nijak v ní nefiguruje, ale chci si odepsat do nákladů 80% paušál, tedy 4000 měsíčně. Je pro tento případ nutné mít zaplacenou silniční daň? Jak mám postupovat, když jsem ji za letošek neplatil? Letos chci paušál použít prvně a toto tu nemůžu vyčíst ...

díky moc,

Vláďa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 11. 2012 20:09

Rop

V tom případě silniční daň musíte mít zaplacenou, ať již používáte paušál nebo ne. Navíc musíte nějak prokázat, že jste služebně někam jel každý měsíc (aby bylo možné použít paušál) - a to prokážete jedině knihou jízd. Dále pak lze základ daně z příjmů snížit cestovným, které ve vašem případě dělá 3,70 Kč na km. Ovšem pro to je třeba vést knihu jízd.

Takže dlužíte na zálohách k 15. dubnu, 15. červenci a 15. říjnu zálohu na dani silniční. Z toho vám samozřejmě nabíhá úrok z prodlení ve výši 14,75 % ročně. Další zálohu (za říjen a listopad) musíte zaplatit do 15. prosince a doplatek pak do 31. ledna společně s daňovým přiznáním.

• 13. 11. 2012 21:30

bez přezdívky

Ale když nepovedu knihu jízd a přesto si chci snížit daň z příjmů o těch 80% z možné částky?.... Nebudu si odepisovat 3,70 za km... to přeci jde, nebo ne? Všichni v mém okolí to tak dělají, to se pletou? Nechtějí mít starosti s vykazováním, proto si strhávají jen 4000 za měsíc, proto je to přeci paušál,... bez otázek, bez prokazování. S tou silniční daní to budu tedy muset dořešit, to máte pravdu.

V.

• 13. 11. 2012 22:50

Rop

Na větu "Dělají to tak všichni." nebo "Dělá se to tak odjakživa." jsem extrémně alergický ...

Dovolte tedy abych zacitoval zákon (§ 24 odst. 2 písm. zt) zákona o daních z příjmů):
      (2) Výdaji (náklady) podle odstavce 1 jsou také
      ...
      zt) paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem .... ve výši 5 000 Kč na jedno silniční motorové vozidlo za každý celý kalendářní měsíc ... ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů ...

Tak a teď je na Vás jak prokážete, že jste v tom měsíci využíval vozidlo k podnikání. Optimální je knihou jízd.

A argumentovat tím, že jste za ten měsíc zaplatil silniční daň je nesmysl ... protože pokud neprokážete, že v daném měsíci jste vozidlo nepoužil k podnikání, tak jste tu silniční daň neměl platit ... stát vám ji milostivě vrátí ... ovšem pak vám hned vyhodí i tu zaplacenou silniční daň z nákladů pro daň z příjmů. Dokud nebyl paušál tak to stát nezajímalo (přece jenom měl celou silniční daň a vracel z ní jenom poměrnou část daně z příjmů - řekněme 15 %) ... ale od té doby co máme paušály se na to musíme koukat jinak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).