Re: Propustky k lékaři-4-6 měsíčně- podv
Nebo jak mám chápat? Asi to budu muset zaplatit ze svého....
Proplatila jsem neoprávněně?
Za mě - zastávám názor, že chybu může udělat každý, ale vždy vítám, pokud se o chybě dozvím od toho, kdo ji udělal. Neočekávejte, že ze zaměstnance něco dostanete, resp. pokud ano, byla byste šampiónka. Zaměstnanec není povinen vracet, pokud plnění přijal v dobré víře. Důkaz o tom, že v dobré víře nebyl, je na zaměstnavateli.
Ano jsem si vědoma, opravdu se snažím mít vše v pořádku, toto jsem přehlédla, děkuji za upozornění, ze zaměstnance nic nedostanu, nevěřím....je problémová...půjdu a přiznám chybu, nemohla bych spát, a zaplatím za ní....nedalo by mi to...
takže s klidným svědomím dál již nebudu proplácet myslím, že zneužívá....no chybami se člověk učí
Děkuji za Váš čas.
Monika
>
>>>>>>Proč směrnici nebo nějaké písemnosti, když platí § 77
>>>>>>odst. 1 písm. e) zákoníku práce?
>>>>>Takže neproplácet?
>>>>>Ty jo to mi uniklo....
>>>>
>>>>No to tedy uniklo. Pro DPČ neplatí vždy to, co pro
>>>>pracovní poměr. Nebo má něco takového v DPČ smluveno?
>>>Nemá....hm budu se muset přiznat, a zaplatím náhrady
>>>zaměstnavateli zpětně- nebo mohu požadovat po
>>>zaměstnanci, aby vrátil? no nazdar
>>>Ale chybu jsem udělala já...
>>Za mě - zastávám názor, že chybu může udělat každý,
>>ale vždy vítám, pokud se o chybě dozvím od toho, kdo
>>ji
>>udělal. Neočekávejte, že ze zaměstnance něco
>>dostanete, resp. pokud ano, byla byste šampiónka.
>>Zaměstnanec
>>není povinen vracet, pokud plnění přijal v dobré
>>víře.
>>Důkaz o tom, že v dobré víře nebyl, je na
>>zaměstnavateli.
>Ano jsem si vědoma, opravdu se snažím mít vše v
>pořádku, toto jsem přehlédla, děkuji za upozornění, ze
>zaměstnance nic nedostanu, nevěřím....je problémová...půjdu
>a přiznám chybu, nemohla bych spát, a zaplatím za
>ní....nedalo by mi to...
>takže s klidným svědomím dál již nebudu proplácet
>myslím, že zneužívá....no chybami se člověk učí
>Děkuji za Váš čas.
>Monika
Třeba je brod daleko a váš zaměstnavatel to vezme na sebe.
>
Děkuji
>>>
>>>>>>>>Proč směrnici nebo nějaké písemnosti, když platí § 77
>>>>>>>>odst. 1 písm. e) zákoníku práce?
>>>>>>>Takže neproplácet?
>>>>>>>Ty jo to mi uniklo....
>>>>>>
>>>>>>No to tedy uniklo. Pro DPČ neplatí vždy to, co pro
>>>>>>pracovní poměr. Nebo má něco takového v DPČ smluveno?
>>>>>Nemá....hm budu se muset přiznat, a zaplatím náhrady
>>>>>zaměstnavateli zpětně- nebo mohu požadovat po
>>>>>zaměstnanci, aby vrátil? no nazdar
>>>>>Ale chybu jsem udělala já...
>>>>Za mě - zastávám názor, že chybu může udělat každý,
>>>>ale vždy vítám, pokud se o chybě dozvím od toho, kdo
>>>>ji
>>>>udělal. Neočekávejte, že ze zaměstnance něco
>>>>dostanete, resp. pokud ano, byla byste šampiónka.
>>>>Zaměstnanec
>>>>není povinen vracet, pokud plnění přijal v dobré
>>>>víře.
>>>>Důkaz o tom, že v dobré víře nebyl, je na
>>>>zaměstnavateli.
>>>Ano jsem si vědoma, opravdu se snažím mít vše v
>>>pořádku, toto jsem přehlédla, děkuji za upozornění,
>>>ze
>>>zaměstnance nic nedostanu, nevěřím....je
>>>problémová...půjdu
>>>a přiznám chybu, nemohla bych spát, a zaplatím za
>>>ní....nedalo by mi to...
>>>takže s klidným svědomím dál již nebudu proplácet
>>>myslím, že zneužívá....no chybami se člověk učí
>>>Děkuji za Váš čas.
>>>Monika
>>>Prosím ještě toto znění ZP platí již dlouho? Nebo je
>>>to novější- opravdu mi uniklo....jak daleko mám
>>hledat....jestli není ještě u někoho jiného....
>>Děkuji
>1.1.2007.
Ještě doplním pro informaci ohledně ověřování ošetření. Řešila jsem podobnou situaci, protože se mi v práci lékaři a různé doprovody velmi rozmohli. Lékaře nedonutíte propustku vypsat. Nejsou ochotníí, ale můžete jim zavolat ( podle zákona by měli být součinni), zda tam zaměstnanec byl, zda byl objednán a na kolik. To pak zjistíte, že si tam ten čas napsal zaměstnanec a tak, aby jim vyšlo volno na nejdelší možnou dobu, případně na čas, kdy lékař neordinuje apod.
Já teda tohle dělám spoustu let, ale nikdy problém s tím, že by lékař, potažmo sestra nebyli ochotni napsat čas do propustky, nebyl. A pokud si zaměstnanec dopíše čas na dobu , kdy lékař neordinoval je lehká pomoc - dáte neplacené volno v souladu s NV č. 590/2006. Nám se to stalo jednou, nezaplatili jsme, rozkřiklo se to a už se neopakovalo. Navíc tihle zaměstnanci , kde by se zjistily takovéto problémy, by to určitě pocítili na výplatách.
Re: Propustky_součinnost lékaře
Obávám se, že si pletete součinnost kterou by měl lékař poskytovat svému pacientovi a neprofesionálním pokecem po telefonu s cizí osobou.
Lékař je povinen zachovávat mlčenlivost o všech skutečnostech, o kterých dozvěděl při výkonu svého povolání. Mezi skutečnosti, na které se vztahuje povinná mlčenlivost, patří i to, zda konkrétní osoba je pacientem dotčeného zdravotnického pracovníka, a samozřejmě i to, zda a případně kdy byla tato osoba dotčeným zdravotnickým pracovníkem vyšetřena či ošetřena. Je pár vyjímek, na ty se na tyto případy nevztahují.
Ovšem, ale zaměstnanec je povinen prokázat , že dobu, kterou mu zaměstnavatel má proplatit strávil, jako dobu nezbytně nutnou k ošetření nebo vyšetření, které nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Jak , konkretně , si tohle představujete ? Protože když neprokáže, zaměstnavatel nemusí proplatit a poskytne pouze neplacené volno.
Není nutné zpochybňovat některé propustky. Všechny podřízené znám osobně a kontroluju si průšviháře, nebo případně ty, co berou lékaře jako národní sport. I když je vyšlu na pravidelnou prohlídku BOZP a mají nedej bože odpolední, tak řeší, že tam budou muset jít v době svýho volna a přijdou o ten výdobytek proplacení. U většiny lidí je to v pořádku, ale tu a tam se někdo najde a musím udělat bububu. Znám právě i většinu lékařů, které navštěvují a vím, jak dlouho se tam čeká, takže když někde vím, že se chodí přesně na čas a za hodinu su i s prohlídkou doma, tak když chtějí proplatit 6hodin-volám :-) Musí vědět, že toho nesmí moc zneužívat.
Dobrý den, je to už několik let, co jednatelé podezřívali zaměstnance ze zneužívání propustek k lékaři. Doporučeným dopisem požádali lékaře, aby potvrdil že pan X je jeho pacientem, že byl v ten den ošetřen či vyšetřen, aby potvrdil, že doba před vyšetřením, vyšetření a po vyšetření činila 3 hod. Dotazů bylo více, lékař odmítl na tyto odpovědi jakkoliv odpovědět a začal se ohánět vlastním právníkem. Vše podle předchozích dotazů nasvědčovalo, že lékař v tu dobu na pracovišti snad ani nebyl, pacient- zaměstnanec donesl pouze zprávy od jiného lékaře, razítko rozdával zdravotní personál na recepci.
Než se dořešilo, byl se zaměstnancem rozvázán pr.poměr.
Velmi podobnou situaci jsme řešili loni a už to vypadalo na podání stížnosti na lékaře na lék.komoru, zdr. poj., sociálku a jiné instituce. Lékař i zaměstnanec si vůbec nepřipouští, že dochází k zneužívání zaměstnavatele i státu s finančním dopadem. Toho se lékařka zřejmě zalekla a zaměstnance 17. den nemoci uschopnila.
Až nebudu muset platit zaměstnanci jeho dobu strávenou u lékařů, tak mi to bude úplně jedno. Jestliže to platím, tak bych měl mít možnost a lékař povinnost mi potvrdit, že v té a té době se tam zaměstnanec, kterému to platím, pohyboval. Je mi úplně jedno, zda měl trn v patě nebo ho bolel zub. Takhle je to naprosto nedoložitelné a neprůkazné jestliže si zaměstnanec sám dopíše časy na propustku nebo dokonce sežene razítko bez toho, že by u toto lékaře skutečně byl. Tož asi tak. Pokud by neměl zaměstnanec nárok na náhradu mzdy, myslím, že doba strávená u lékařů by se podstatně zkrátila. A teď mi to vyvraťte.
Nevšimla jsem si, že by tady zaznělo, že lékař má coby třetí osoba uloženu zákoníkem práce povinnost poskytnout zaměstnanci při prokazování překážky v práci součinnost, nicméně způsob, jakým tak činí, stanoven není. Navíc tato povinnost není vynutitelná, takže je to o ničem.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
21. 9. 2016 20:10
Dobrý den moc prosím o rady a nápady jak řešit.
Zaměstnankyně na DPČ- 4 hod / denně.
Poslední 3/4 roku nosí 4-6 propustek k různým lékařům měsíčně.
Prý na tom nebyla zdravotně dobře.
Zatím jsme tolerovali a propláceli náhradou.
V dobré víře, že se paní z toho dostane. Ještě jsme jí litovali.
Teď jsme ale začali pochybovat, jestli paní nepodvádí nikdy tam nemá žádné hodiny nic jen datum a raítko. myslím, že při prac. době 4 hodiny by šlo ošetření a vyšetření udělat mimo pracovní dobu.
Prosím jak máte ošetřeno u Vás?
Lze zpětně nějak zkontrolovat, je lékař povinen spolupracovat, nebo má zakázáno, mohu mu volat a chtít ověřit datumy ošetření, případně hodiny?
Případně mohu ověřovat každou následující propustku, pokud nebudou vyplněny hodiny příchod, odchod - neproplatím? Jak ošetřit, nechat podepsat zaměstnance nějaký dokument, nebo vypracovat směrnici, upřesňující jak má propustka být vyplněna?
Zkusila jsem u lékaře- předložila propus
Moc prosím o názory.
Děkuji
Monika 123