Oprava chybně zaúčtovaného dokladu a chybně odvedená DPH

• (neregistrovaný)

15. 11. 2012 8:45

Dobrý den,
    jsme měsíční plátci DPH. V měsíci srpnu jsem udělala v účetnictví a zároveň i v DPH následující chybu.
    Od našeho odběratele mi přišel Opravný daňový doklad (doklad vystaven jménem dodavatele) s textem - dobropisujeme Vám fixní bonus dle smlouvy  -22.784,- kč (daň základ  -118.987,46 Kč  DPH -3.797,49 Kč) Já jsem si nějak neuědomila, že doklad je vystaven jménem dodavatele a tím se stalo, že jsem doklad zaúčtovala obráceně. MD 568... -18.987,46  343...  -3.797,49 proti 321 Dal. DPH za srpen bylo samozřejmě  již odvedeno, tak ja z účetnictví vyšlo tzn. i s touto chybou. Teprve nyní jsem na tuto chybu přišla. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat, abych podle všech platných pravidel uvedla věc do pořádku.

Děkuji za odpověď  Míla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2012 12:03

bez přezdívky

Dobrý den,

rozumíme-li Vašemu dotazu správně, na základě obdrženého opravného daňového dokladu (dobropisu) jste si uplatnili nárok na odpočet DPH na vstupu, namísto toho, aby byl nárok naopak snížen.

V takovém případě je nutné postupovat v souladu s ustanovením § 141 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, tj. je nutné podat dodatečné daňové přiznání, a to do konce měsíce následujícího po měsíci, kdy jste chybu zjistili. Současně bude nutné opravit příslušné účetní zápisy.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).