Dobrý den,
rozumíme-li Vašemu dotazu správně, na základě obdrženého opravného daňového dokladu (dobropisu) jste si uplatnili nárok na odpočet DPH na vstupu, namísto toho, aby byl nárok naopak snížen.
V takovém případě je nutné postupovat v souladu s ustanovením § 141 odst. 1 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, tj. je nutné podat dodatečné daňové přiznání, a to do konce měsíce následujícího po měsíci, kdy jste chybu zjistili. Současně bude nutné opravit příslušné účetní zápisy.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 11. 2012 8:45
Dobrý den,
jsme měsíční plátci DPH. V měsíci srpnu jsem udělala v účetnictví a zároveň i v DPH následující chybu.
Od našeho odběratele mi přišel Opravný daňový doklad (doklad vystaven jménem dodavatele) s textem - dobropisujeme Vám fixní bonus dle smlouvy -22.784,- kč (daň základ -118.987,46 Kč DPH -3.797,49 Kč) Já jsem si nějak neuědomila, že doklad je vystaven jménem dodavatele a tím se stalo, že jsem doklad zaúčtovala obráceně. MD 568... -18.987,46 343... -3.797,49 proti 321 Dal. DPH za srpen bylo samozřejmě již odvedeno, tak ja z účetnictví vyšlo tzn. i s touto chybou. Teprve nyní jsem na tuto chybu přišla. Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat, abych podle všech platných pravidel uvedla věc do pořádku.
Děkuji za odpověď Míla