Re: Odpočet DPH vozu, FO výdaje %
DPH - u pořízení vozu budete nárokovat jen těch 85% (dle odhadu použití pro podnikání) a dále musíte v posledním přiznání k DPH v roce vyrovnat případný rozdíl, pokud se skutečnost od předpokladu bude lišit o 10 a více procentních bodů, viz §78 a násl ZDPH.
Toto se sleduje 5 let.
Dále také, pokud v období 5 let auto vyřadí např. do osobního užívání, musí vrátit poměrnou část uplatněného DPH.
Re: Odpočet DPH vozu, FO výdaje %
Paní Mirko, moc Vám děkuji :-) Poměr 85 % na odpočet mi byl jasný, proto jsem ho uváděla, jste zlatá.
Co se POP týče, děkuju za radu, toto tedy určitě provedem :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 10. 2016 8:12
Dobrý den,
prosím moc o radu, u FO, která je plátce DPH a vede jen přehled o tržbách (v DP uplatňuje výdaje procentem) jsem tuto situaci ještě neřešila.
Nyní si koupí vůz, bude vést knihu jízd. V průměru používá/bude používat auto z 85 % k podnikání, což se bude kontrolovat na základě knihy jízd.
Jde mi o to, jak s odpočtem DPH. Bude ho zahrnovat do přiznání k DPH za říjen 2016. Vím jen, že se musí pět let sledovat a nějak na konci každého roku vyrovnávat tento odpočet, reps. kdyby přerušil/ukončil živnost, musí za každý rok vrátit 1/5 uplatněného odpočtu, je to vše, co je nutno k uplatněnému odpočtu sledovat?
Dále je mi taky jasné, že nás bude čekat POP kvůli nadměrnému odpočtu :( Předem moc děkuji za pomoc.