Re: Rodný list jako doklad o narození dí
Ona má problém vám ho ukázat nebo vám dát kopii ?
Ale vy opravdu nepotřebujete kopii rodného listu. Už tady o tom byla debata několikrát. Ona je povinna vám ho pouze předložit k nahlédnutí, nikoliv poskytovat kopii. My to řešíme tzv. "hlášenkou osobních změn", kde uvedenou změnu zaměstnanec sám napíše, podepíše a já potvrdím, že jsem ověřila dle předloženého dokladu - tedy rodného listu. Hlášenku založím do osobního spisu zaměstnankyně.
No já nemám kopie proto, že bych se odvolávala na nějaký §, mám je proto, že zaměstnanci se většinou nacházejí různě, takže doklady posílají. Navíc mzdy dělám externě, takže i kdyby šli za nějakým určeným ve firmě, předložili mu RL nebo oddací list (kvůli slevě na manželku nebo manžela při RZD) a ten jen ověřil, že to viděl, tak já se na to fakt nemůžu spolehnout, prostě to jako mzdová musím vidět na vlastní oči.
Ale hlavně taky proto, že při kontrole ty kopie pracovníci FÚ chtěli vidět a měla jsem zde zaměstnance s dětmi, kde jsem RL založené neměla, tak jsem to zkusila jen s tím zápisem, že jsem je ověřila (spolehlivě vím, že ty děti má, i potvrzení od manželky mám), ale oni je (ty RL) přesto chtěli vidět, takže je ten dotyčný musel přinést jim k nahlédnutí (naštěstí byl stále zaměstnancem). Proto si neumím představit, že bych sice měla zápis, že RL nebo oddací list byl předložen k ověření a přesto bych pak od zaměstnanců při kontrole stejně musela ty doklady poshánět k nahlédnutím kontrolorům. Protože kdo jiný by to sháněl, že jo. A představte, že už by tam ti lidé nepracovali. Proto se ptám, jaké máte zkušenosti Vy.
Tak u nás žádný problém, ale původní dotaz byl ohledně rodičovské dovolené nebo neplaceného volna, nikoliv z hlediska mzdové účetní. Takže za oblast personální není k zakládání kopie RL opravdu žádný důvod. Nehledě na to, když to dovedeme do absurdity, při dnešním stavu kopírek a tiskáren - jak bude tazatelka vědět, že když jí mamina zašle kopii rodného listu, že to není falzifikát ? Pro mne jakákoliv zaslaná kopie, bez možnosti vidět originál , nemá žádnou hodnotu.
A vy na těch kopiích RL, které předkládáte kontrolám z FÚ máte ověřovací doložku ?
Nemám. Ale je fakt, že bychom to měli pro pořádek dělat tak, že ta určená odpovědná osoba v té firmě, která bude dělat kopii RL, na ni hodí svůj podpis se zápisem "ověřeno dle originálu". Ale i to lze přece zfalšovat. A já osobně originály nemám šanci ve většině případů dostat do ruky a zase je vracet, není to prakticky možné. A když je maminka na mateřské nebo rodičovské a bydlí daleko, tak ji přece nebudete nutit, aby jela x km s dítětem do práce, aby tam ukázala originál RL. Anebo aby ho zaslala poštou s tím, že se jí vrátí.
A jak říkám - zákon kopie založené nepožaduje, ale FÚ je chce stejně pak vidět. Jen zápis o tom, že někdo viděl originál, jim nestačí. Chtějí vidět kopii a ani na ní nemusí být zápis o ověření. Takže tak.
No a vám to připadá normální ? Mně teda tak, že to přesně naplňuje přísloví - aby se vlk nažral a koza zůstala celá. V tom případě se ale není co divit paní, že nechce kopii dát. Nehledě na to, že FÚ se, dle mne, nemá na co odkázat, že požaduje vidět zrovna kopii RL. Ale je pravda, že s kontrolními orgány je důležité být zadobře, takže rada pro tazatelku by asi zněla tak, že má paní doporučit, aby na kopii RL začernila všechny přebytečné údaje a poslala. I když osobně si myslím, že zaměstnavatel nemá vůbec žádnou páku, jak z ní kopii dostat.
Normální? Kolik Vám toho dneska přijde normálního? A co mám dělat? Já nevím, jak to jinak vyřešit. Co se týká tazatelky, tak když nechce poslat kopii, tak bude muset dojet předložit originál, aby zaměstnavatel mohl ověřit, do kterého dne maximálně může být na rodičovské dovolené (a taky je den narození důležitý pro správnou evidenci vyloučených dnů na ELDP).
Já mám zkušenost takovou, že jsem musela na FÚ dokládat rodné listy dětí zaměstnanců v prosté kopii, nechali si je a založili, nestačilo pouhé nahlédnutí - protože jim pak na ředitelství taky nemusí věřit, že se do RL opravdu podívali.
Tak to bych opravdu chtěla vědět na základě čeho tohle požadují. Zaměstnavatel přece nemůže dál předávat doklady, které jemu poskytne zaměstnanec. To je právě ten případ, proč chápu, že zaměstnankyně nechce kopii poskytnout. Zaměstnavatel se řádně o poskytnuté údaje nestará, nebo snad má povolení zaměstnankyně, že je může předávat dál ? To už je jako u různých telef. společností, e-shopů apod., kteří si mezi sebou prodávají vaše osobní údaje. Ale státní správa by měla dodržovat zákony.
Ale ten § říká, čím prokazuje poplatník plátci daně svůj nárok. Je fakt, že tam není nic o dělání a zakládání kopií. A vůbec tam není nic o tom, že by plátce daně měl tyto doklady předávat FÚ, pokud si FÚ vyžádá.
Nebo o tom hovoří jiný §?
Zatím mně každý doložil manželku - manžela oddacím listem. Protože ono nejde jen o to, zda manželku má, ale také od kdy ji má. Když se vzali v průběhu roku, tak nenáleží celá sleva, ale jen poměrná část (za každý měsíc, na jehož počátku byli manželé). To z občanky nevyčtete.
Ano, i ty chtívá kontrola z FÚ vidět. Je pravda, že každý FÚ se zaměří na něco jiného. A nejen FÚ, ale i každý pracovník z téhož FÚ. Takže jestliže jednou to kontrola přejde, podruhé to chtějí vidět a je Vám houby platné se přít, že jiný nebo ten samý FÚ to minule nechtěl. Oni to chtějí a hotovo. Takže se snažím mít založené všechno, co si mám podle zákona já ověřovat, jako RL nebo oddací list, smlouvu o životním pojištění nebo úvěrovou smlouvu atd., než abych sice měla zápis, že jsem doklad viděla a prověřila, ale když ho nebudu mít v kopii, budu ho muset pro FÚ shánět.
>>>>>To vám všem tedy povím, to je pěkný "Kocourkov" jeden
>>>>>by se z toho po..... :-)))))) a pak máme vědět, co je
>>>>>správně. Dneska už fakt není nic normální.
>>>>
>>>>A jak se pak prokazuje existence manželky, když ji má
>>>>zaměstnanec napsanou ve své OP předloží OP -
>>>>kopírujete občanské průkazy?
>>>
>>>Zatím mně každý doložil manželku - manžela oddacím
>>>listem. Protože ono nejde jen o to, zda manželku má,
>>>ale
>>>také od kdy ji má. Když se vzali v průběhu roku, tak
>>>nenáleží celá sleva, ale jen poměrná část (za každý
>>>měsíc, na jehož počátku byli manželé). To z občanky
>>>nevyčtete.
>>
>>
>>Takže to si kopírujete i oddací listy ?
>
>Ano, i ty chtívá kontrola z FÚ vidět. Je pravda, že
>každý FÚ se zaměří na něco jiného. A nejen FÚ, ale i
>každý pracovník z téhož FÚ. Takže jestliže jednou to
>kontrola přejde, podruhé to chtějí vidět a je Vám houby
>platné se přít, že jiný nebo ten samý FÚ to minule
>nechtěl. Oni to chtějí a hotovo. Takže se snažím mít
>založené všechno, co si mám podle zákona já ověřovat, jako
>RL nebo oddací list, smlouvu o životním pojištění nebo
>úvěrovou smlouvu atd., než abych sice měla zápis, že
>jsem doklad viděla a prověřila, ale když ho nebudu mít
>v kopii, budu ho muset pro FÚ shánět.
Tak si zkuste přečíst tohle
>http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d44567v55802-zamestnavatel-v-pripade-ze-uplatnujeme-danove-zvyhodneni-na-dite/
Já jsem to četla. A co jako, mám to dát přečíst kontrolorům, až ty doklady zas budou chtít vidět? Zažil už jste velkou kontrolu ze závislé činnosti za 3 roky zpátky? Kdy Vám všechno rozhází a rozhrabou, chtějí předložit to a tamto, do toho samozřejmě doložit spoustu dalších dokladů (cesťáky, pořizovací hodnoty firemních aut pro soukromé účely, smlouvy, smlouvy o penzijku a životku, když firma dává příspěvky atd.atd.) a k tomu nějaké to vysvětlování, proč jsem daň opravovala, jak k tomu došlo ... A to kolikrát ještě vyžadují doložit něco, co mně zákon vůbec neukládá ověřovat - třeba výdělek manželky, když si na ni manžel uplatňuje slevu. Toto jsem jim s úspěchem odmítla, ale nemůžu se stavět na zadní při všem, jsem ráda, že kontrola odsýpá a odsype rychle a dobře (a to bývá kontrola na několik dní). A zažil jste takovýchto kontrol více? Já ano.
A to kolikrát ještě vyžadují doložit
>>něco, co mně zákon vůbec neukládá ověřovat - třeba
>>výdělek manželky, když si na ni manžel uplatňuje
>>slevu.
>>Toto jsem jim s úspěchem odmítla, ale nemůžu se stavět
>>na
>>zadní při všem, jsem ráda, že kontrola odsýpá a
>>odsype
>>rychle a dobře (a to bývá kontrola na několik dní).
>>A
>>zažil jste takovýchto kontrol více? Já ano.
>
>Ale já vás nechtěl rozčílit, já jen, že dle toho
>vyjádření právníka, opravdu asi není žádná možnost, jak
>zaměstnance přinutit kopii dát, když on nebude chtít.
Zajímavé na tom je, že když dáváte DP, tak FÚ po vás RL nechce (že si to umí najít sám). A za bé, RL dokazuje, že se dítě kdysi narodilo, ne že stále žije a že žije s tímto rodičem v domácnosti.
ano, přesně tak, manžel musel doložit kopii RL, kopii oddacího listu a ještě jsme museli napsat čestné prohlášení, že děti s námi žijí ve společné domácnosti a že jsme stále manželé. Takže každý FÚ si vykládá pravidla jinak. Paní na FÚ byla nekompromisní, doslova nám řekla, že pokud chceme vrátit přeplatek, tak to bude tak, jak ona řekne, jinak nám nic nevrátí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 10. 2016 11:39
Dobrý den
Můžete mi někdo, prosím, poradit jak nějakým zákonem nebo předpisem dokladovat zaměstnankyni, že potřebuji kopii rodného listu dítěte jako důkaz, že se jí dítě opravdu narodilo? Řekla jsem jí, že bez RL jí nemohu odsouhlasit její nárok na neplacené volno do 3 let věku dítěte, když nemám důkaz, že dítě se opravdu narodilo, ale ona má stále problém s "ochranou osobních údajů".... Předesílám, že jsme velká firma, která opravdu s osobními doklady zaměstnanců nakládá podle zákona o OOÚ
Děkuji moc