Re: DOPP při pobírání rodič.příspěvku
Takže nejste na rodičovské dovolené. To je volno u zaměstnavatele. Když nemáte zaměstnavatele, nemůžete mít rodičovskou dovolenou.
Pravděpodobně čerpáte rodičovský příspěvek. Je to tak?
Ptám se kvůli zdravotnímu pojištění.
Pokud uzavřete dohodu o provedení práce a odměna bude do 10.tis.Kč / měsíc, tak se Vám nebude z této dohody srážet sociální ani zdravotní pojištění.
A pokud podepíšete tzv. růžové Prohlášení poplatníka daně u uplatníte slevu na dani, tak Vám sice vypočtou z odměny daň - ale hned Vám započtou slevu na dani a nic do státní kasy neodvedete.
Pokud nepodepíšete Prohlášení poplatníka daně, tak Vám srazí srážkovou daň. Tu byste mohla dostat zpět jen v případě, že byste podala za dané období Přiznání k dani z příjmu FO.
Ano, je to tak a odměna bude určitě do deseti tisíc.
A tím, že nepodepíšu prohlášení a nepodám přiznání, tak tím přijdu o nějaké peníze, ano? Ale v konečné fázi ať už prohlášení podepíšu nebo ne, tak se o nic víc starat nemusím a je na mě jestli podám přiznání k DPFO. Chápu to správně?
Pokud nevyplníte a nepodepíšete Prohlášení poplatníka daně ani následně nepodáte Přiznání k dani z příjmu FO, tak přijdete o 15% z vydělané odměny.
Jen nevidím důvod, proč nepodepsat Prohlášení. Škoda peněz, které necháte někomu na jeho další "čapí" hnízdo.
O to nejde, spíš jsem úplný laik a potřebuji poradit. Tak řeším možnosti a jejich následky. Každopádně moc děkuji za odpovědi. Je povinnost toho, který mi tu brigádu poskytne nechat podepsat to prohlášení? Ještě bych chtěla vědět jednu věc, partner si uplatňuje slevu na manželku. Já pobírám rodičovský příspěvek ve výši 6100 Kč. Jaký je limit. Bude si ho moci nárokovat i když se mi příjem měsíčně navýší asi o cca 2000 Kč.
Vždyť jste ho vyplňovala a podepisovala "Prohlášení" s největší pravděpodobností i u předchozího zaměstnavatele, u kterého jste měla mzdu a zálohovou daň. Pokud byste ho neměla podepsané a měla jste zálohovou daň, tak byste byla povinna podat Přiznání k dani z příjmů.
Pokud vyplníte a podepíšete Prohlášení poplatníka daně a zaměstnavateli ho do 30 dnů ode dne nástupu do zaměstnání předáte (čím dříve, tím lépe), tak by ho měl akceptovat a slevu na dani ve výpočtu Vaší odměny zohlednit. Musíte být sama aktivní, mzdová účetní nemá povinnost sama zaměstnancům předávat Prohlášení k vyplnění a podpisu.
Do vlastního příjmu manželky se nezahrnují dávky státní sociální podpory - takže rodičovský příspěvek se do příjmů manželky nezahrnují.
Odměna z dohody o provedení práce se do příjmů manželky zahrnuje. A to bez ohledu na to, zda podepíšete Prohlášení poplatníka daně a budete mít zálohovou daň poníženou o slevu na dani, nebo zda nepodepíšete Prohlášení poplatníka daně a budete mít daň srážkovou.
Dobrý den, omlouvám se, ale jsem úplný laik a vůbec tomu nerozumím. Proto se ptám a žádám o radu. Takže já si z vlastní vůle podepíšu prohlášení, předám ho zaměstnavateli a tím získám slevu na dani. A v březnu budu muset normálně podat daň z příjmů FO. Kde si budu moci uplatnit slevu na poplatníka?
Vy u zaměstnavatele podepíšete prohlášení, ten vám uplatní slevu na poplatníka a tím pádem vyjde daň 0,-Kč, nic na dani nebudete platit ani nebudete mít povinnost v příštím roce podávat daňové přiznání. Pokud na dani nic nezaplatíte, tak ani není co vrátit.
Vim, ze se porad ptam jak totalni blbec, ale fakt se ted citim jak Alenka v risi divu. Tak me omluvte, jeste jeden dotaz k ujasneni. Kdybych teda neodepsala to prohlaseni, tak musim podat priznani k DPFO, aby mi vratili tu dan? Dekuji za trpelivost
Dokončení
Pokud nepředáte zaměstnavateli "Prohlášení", tak Vám z odměny z DOPP srazí tzv. "srážkovou" daň. A tato daň se pak může vypořádat (vrátit) pouze v Přiznání k dani z příjmů FO. Nebo lze Prohlášení podepsat po konci roku do 15.2. dodatečně, ale už to jsou komplikace.
Když nepodepíšete, budete dostávat o 15% méně, než když podepíšete.
Nemáte povinnost potom podávat DP. Když podáte, vrátí se vám ta stržená daň. Když nepodáte, nic se vám nevrátí.
PS jsou účetní, které strkají prohlášení k podpisu "atomaticky". A jsou takové, které ne.
OT. Jsou mzdové účetní, které nikdy zaměstnance svých klientů nevidí. A ani neuvidí, protože si to klienti nepřejí. Takže tam, když není zaměstnanec proaktivní, má prostě smůlu.
Nebo jsou účtárny třeba v Maďarsku nebo Polsku a se zaměstnanci v ČR mají možnost si mzdové účetní tak maximálně anglicky mailovat.
Takže - človíčku, jak si to uděláš, takové to máš. Snaž se. Nikdo za tebe nic neudělá.
Nicku MLang tohle prostě dáte,
vždyť růžové Prohlášení zvládají vyplnit i děti na brigádě. A jestli jste zvládla vyplnit a podat např. žádost o rodičovský příspěvek, tak se o Vás nebojím.
Podívejte se např. na
https://www.youtube.com/watch?v=GgsECVOMJ7g
nebo na podobné videa. Vše je tam vysvětleno a popsáno.
Ano, vyplníte a podepíšete u zaměstnavatele Prohlášení poplatníka daně. V tomto prohlášení uplatníte slevu na dani na poplatníka.
Musíte ho předat zaměstnavatele co nejdříve. Nejpozději do 30 dnů.
V tomto případě co si na odměně z DOPP vyděláte, to v "čistém" dostanete / jak jsem psala pokud to bude odměna z DOPP do 10.tis.Kč za měsíc.
Pokud nebudete mít jiný příjem ke zdanění, tak nemusíte v březnu následujícího roku podat Přiznání k dani z příjmu FO.
>
>>Dobrý den, omlouvám se, ale jsem úplný laik a vůbec
>>tomu nerozumím. Proto se ptám a žádám o radu. Takže
>>já
>>si z vlastní vůle podepíšu prohlášení, předám ho
>>zaměstnavateli a tím získám slevu na dani. A v březnu
>>budu
>>muset normálně podat daň z příjmů FO. Kde si budu
>>moci
>>uplatnit slevu na poplatníka?
>
>
>Ano, vyplníte a podepíšete u zaměstnavatele Prohlášení
>poplatníka daně. V tomto prohlášení uplatníte slevu na
>dani na poplatníka.
>Musíte ho předat zaměstnavatele co nejdříve.
>Nejpozději do 30 dnů.
>
>V tomto případě co si na odměně z DOPP vyděláte, to v
>"čistém" dostanete / jak jsem psala pokud to bude
>odměna z DOPP do 10.tis.Kč za měsíc.
>
>Pokud nebudete mít jiný příjem ke zdanění, tak
>nemusíte v březnu následujícího roku podat Přiznání k dani z
>příjmu FO.
>
>Moc děkuji za odpovědi, velmi mi pomohli tuto záležitost pochopit. Také děkuji za trpělivost. Přeji krásný zbytek dne
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 10. 2016 15:08
Dobrý den, prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené, chci si přivydělat tím, že budu roznášet letáky. Musí to přiznávat (do daní) atd. nebo jak to je? Děkuji za pomoc