Re: ODPOVĚĎ 1.část
Dobrý den,
k vašemu dotazu uvádíme následující:
Pokud poplatník provozuje ve svých provozovnách kromě své hlavní činnosti i činnosti malého rozsahu tzv. minoritní činnosti a povinné evidování tržeb z těchto minoritních činností by podléhalo evidenci tržeb dříve, než evidování tržeb z hlavní činnosti, nebude Finanční správa evidování tržeb z takovýchto minoritních činností vymáhat až do okamžiku vzniku povinnosti evidovat tržby z činnosti hlavní. Minoritní činnost musí splňovat následující kritéria:
· minoritní činnost není provozována v samostatné provozovně,
· platby z minoritní činnosti tvoří maximálně 49 % z celkových plateb provozovny a současně nepřevyšují částku 175 000 Kč v dané provozovně (pokud by byla provozovna účelově rozdělena, nebere se na toto účelové rozdělení zřetel) má-li poplatník v jedné provozovně minoritních činností více, potom se pro posouzení výše uvedených kritérií platby z minoritních činností sčítají.
Pro posouzení uvedených kritérií jsou vždy zohledňovány platby přijaté poplatníkem v rámci jedné provozovny, které zároveň splňují formální a materiální náležitosti evidované tržby ve smyslu ZoET, a to za předcházející kalendářní rok. Poplatník, který začíná podnikat, a nemá pro účely stanovení uvedených kritérií údaje z předchozího roku, může provést kvalifikovaný odhad. Jsou-li splněny výše uvedené podmínky, pak nemá poplatník povinnost v roce následujícím platby z minoritní činnosti evidovat. Do částky 175 000 Kč se zahrnují všechny vaše letošní tržby z minoritní činnosti hotovostní i bezhotovostní.
Re: ODPOVĚĎ 2.část-jen dovětek
Veškeré informace o možnosti zahájit evidenci tržeb z minoritní činnosti až s tržbami z hlavní činnosti můžete najít v Metodickém pokynu k aplikaci zákona o evidenci tržeb, který je umístěn na portále www.etrzby.cz pod záložkou O projektu, v sekci Dokumenty.
V případě, že vznikne povinnost začít evidovat tržby z hlavní činnosti, automaticky vzniká povinnost začít evidovat tržby i z minoritní činnosti bez dalšího posuzování kritérií.
Při posouzení Vámi předloženého emailového dotazu vycházel Finanční úřad pro Olomoucký kraj výhradně z údajů uvedených ve Vašem dotazu, a to bez dalších konkrétních informací a souvislostí, které se k předmětné situaci vztahují. Upozorňujeme, že Finanční úřad pro Olomoucký kraj neposkytuje závazný výklad a aplikaci právních předpisů. K tomuto je v individuálních případech oprávněný místně a věcně příslušný soud. Poskytnuté informace nenahrazují závazný právní výklad, závazné posouzení o určení evidované tržby či rozhodnutí v soudním řízení.
S pozdravem
Mgr. Petr Piskoř DiS.
Finanční úřad pro Olomoucký kraj
Metodická podpora evidence tržeb
Web: www.etrzby.cz
Všimněte si věty na konci 1.části!!!!!!!
...Do částky 175 000 Kč se zahrnují všechny vaše letošní tržby z minoritní činnosti hotovostní i bezhotovostní. .....
Tak jsem zase na začátku u minoritních činností se do 175 tisíc počítají jen hotovostní nebo všechny?
Re: Všimněte si věty na konci 1.části !
A nemělo by to být řečeno "jednoznačně", aby to nebylo o tom, že si to každý nějak "myslí" ??? Bože, ty to vidíš !!!! Je to ještě horší, než jsme si mysleli, známá pravda: " tvoje řeč budiž ano, ano, ne, ne " už dávno neplatí. Zákony nesrozumitelné, ke každému prdu metodika o hafo stránkách, někdy také nesrozumitelná...omlouvám se při pondělku, ale hnulo mně to žlučí. Naštěstí je krásně,tak to jdu rozdýchat.
Chtěla jsem jako odpověď 2 slova -
jen hotovostní x všechny tržby
a došla mně odpověď na A4. :( a nic
přece: ..všechny vaše letošní tržby....
neznamená kartou+hotově, to znamená všechny!
Já vím, že to moc řeším, ale jsme přesně na hranici, proto je to pro nás moc důležité.
A nemělo by to být řečeno "jednoznačně", aby to nebylo
>o tom, že si to každý nějak "myslí" ??? Bože, ty to
>vidíš !!!! Je to ještě horší, než jsme si mysleli, známá
>pravda: " tvoje řeč budiž ano, ano, ne, ne " už dávno
>neplatí. Zákony nesrozumitelné, ke každému prdu
>metodika o hafo stránkách, někdy také
>nesrozumitelná...omlouvám se při pondělku, ale hnulo mně to žlučí. Naštěstí
>je krásně,tak to jdu rozdýchat.
Ne třeba se omlouvat, napsala jste to naprosto pravdivě a výstižně! Např. já mém stejné pocity, akorát mi moc nejde to rozdýchávání :-(.
ZET 175 000
>Dobrý den,
>
>k vašemu dotazu uvádíme následující:
>
>Pokud poplatník provozuje ve svých provozovnách kromě
>své hlavní činnosti i činnosti malého rozsahu tzv.
>minoritní činnosti a povinné evidování tržeb z těchto
>minoritních činností by podléhalo evidenci tržeb dříve,
>než evidování tržeb z hlavní činnosti, nebude Finanční
>správa evidování tržeb z takovýchto minoritních
>činností vymáhat až do okamžiku vzniku povinnosti evidovat
>tržby z činnosti hlavní. Minoritní činnost musí
>splňovat následující kritéria:
>
>· minoritní činnost není provozována v
>samostatné provozovně,
>
>· platby z minoritní činnosti tvoří maximálně
>49 % z celkových plateb provozovny a současně
>nepřevyšují částku 175 000 Kč v dané provozovně (pokud by byla
>provozovna účelově rozdělena, nebere se na toto
>účelové rozdělení zřetel) má-li poplatník v jedné provozovně
>minoritních činností více, potom se pro posouzení výše
>uvedených kritérií platby z minoritních činností
>sčítají.
>
>Pro posouzení uvedených kritérií jsou vždy
>zohledňovány platby přijaté poplatníkem v rámci jedné provozovny,
>které zároveň splňují formální a materiální
>náležitosti evidované tržby ve smyslu ZoET, a to za
>předcházející kalendářní rok. Poplatník, který začíná podnikat, a
>nemá pro účely stanovení uvedených kritérií údaje z
>předchozího roku, může provést kvalifikovaný odhad.
>Jsou-li splněny výše uvedené podmínky, pak nemá poplatník
>povinnost v roce následujícím platby z minoritní
>činnosti evidovat. Do částky 175 000 Kč se zahrnují
>všechny vaše letošní tržby z minoritní činnosti hotovostní i
>bezhotovostní.
Re: ZET 175 000
Alex,
napsali větu:
"Pro posouzení uvedených kritérií jsou vždy zohledňovány platby přijaté poplatníkem v rámci jedné provozovny, které zároveň splňují formální a materiální náležitosti evidované tržby ve smyslu ZoET, a to za předcházející kalendářní rok."
Formální náležitostí je podle § 5 ZET platba v hotovosti.
Ale jak to má být nevím.
Komická trojka vždy dodá, že nebude postihovat dřívější postup dle ZET i když ještě nebyl nutný. :-))
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 11. 2016 7:22
Toto je moje otázka do kontakt.formuláře etržby
a v dalším bude odpověď:
Dobrý den, máme minoritní činnost prodej zboží, chtěla bych se zeptat, jestli se do 175000,- zahrnují všechny letošní tržby za prodej nebo jenom ty, co proběhly v hotovosti. Předem děkuji za odpověď.