Re: DPP nebo smlouva o dílo
Typ smluvního ujednání a jeho obsah jste měli dohodnout před započetím práce. Pokud jde o DPP, ta se uzavírá písemně a její povinnou součástí je mj. odměna, která zaměstnanci náleží. DPP je základním pracovněprávním vztahem, v němž je zaměstnanec podřízen zaměstnavateli a koná práci dle jeho pokynů (na rozdíl od práce, kterou koná OSVČ). Teď zpětně je těžké radit, nebyli jsme u toho, když jste práci domlouvali.
Děkuji za odpovědi.No právě, rozsah práce i cena byla stanovena před započetím, teprve při vystavení faktury mi toto sdělila jejich pani účetní(prý externí) , tak jsem se chtěl zeptat na názor ostatních.
...bylo to ústně, práce za cca 16tis.Já jen nechápu proč DPP vždyt i bytová družstva proplácí normálně faktury :) není to první družstvo nebo společenství vlastníku , pro které jsem něco vyrobil a vždy jsme max.uzavřeli Smlouvu o dílo ,když to bylo na větší částku peněz......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 11. 2016 9:00
Dobrý den, vykonal jsem určitou truhlářskou práci(jsem OSVČ) pro družstvo a jejich pani účetní mi tvrdí, že musím s nimi uzavřít Dohodu o provedení práce, jinak , že mi nemůže vyplatit peníze( má limit 120 Kč/hod).Já se domnívám, že bychom měli uzavřít Smlouvu o dílo. Děkuji moc za radu zkušenějším.