Re: Účtenka za oběd
>>Dobrý den. Dnes jsem byla na obědě a dostala jsem
>>účtenku s 21% DPH. Navíc cena je zvednutá o 10 Kč.
>>Naměla
>>by být sazba 15%? Děkuji.
>
>Pokud bylo jen jídlo, tak měla. 21 % jen na alkohol. A
>byl aspoň dobrý? ;o) Tomu se říká Babišova přirážka.
Bylo to jen jídlo. Já vím, že alkohol + tabákové výrobky mají 21% DPH.
Oběd byl dobrý, ale když mi řekli cenu tak mi zhořkl. Budu muset asi vařit doma. Děkuji
Já tomu tedy moc nerozumím, každý z politiků říká něco jiného (hlavně teď se hádají, co s načatým ZET...), ale neměla jste dostat 2 účtenky? Alespoň tak jsem to pochopila, že jedna stačit nebude. Včera už v médiích avizovali někteří hospododští, že ceny půjdou nahoru, tak už je to zde. Je otázkou, jestli jim neubydou hosté, takže to bude začarovaný kruh.
OT - 2 účtenky
Ty 2 účtenky byly asi myšleny takto:
jdu do obuvi, dosud jsem dostala paragon, kde byly napsané boty typ, velikost, kolik jsem zaplatila a údaje o prodejci.
Teď: pokud si obuv pořídí ke stávající pokladně, která tiskne účtenky s typem obuvi ještě jednu, která mu bude tisknout doklad s náležitostmi pro EET, tak dostanete účtenky 2. Protože na té s údaji o EET zase nebudete mít ten typ obuvi.
Příklad je jen pro názornost. Přepokládám, že zrovna v obuvi si nebudou kupovat novou pokladnu pro EET, ale zakoupí si upgrade stávající pokladny, kdy budou údaje o typu obuvi i údaje potřebné k EET na jednom dokladu.
Re: OT - 2 účtenky
KDyby jste v obuvi dostal jen účtenku EET, kde by byla pouze částka, asi těžko byste pak ty boty reklamoval.
Jde to jednoduše, vše na jednu účtenku. Pak nemá smysl kupovat pokladny pro EET, ale koupit rozšíření stávajícího skladového (prodejního) software.
Tohle už je na rozhodnutí každého podnikatele.
Každé podnikání je jiné, každému bude vyhovovat něco jiného.
Tak já dneska účtenku nedostala, neboť se nepodařilo systém v restauraci, kam chodíme - rozchodit. Zkušebně jim to prý jelo zhruba před 14 dny a dnes se modlí, aby na ně někdo nevlítl s kontrolou. Takže DPH nevím, zdražení meníčka 3 - 7 Kč.ˇJejich ajťák nahání ajťáka dodavatele EET. A to na elektronické pokladny jedou už dávno, kolektiv je samá omladina :-) Tak ať nám v médiích nelžou, že je to bez problémů :-)
Re: Kolik účtenek musí zák. dostat?
Doufám, že se p. Pavel podívá do této diskuze. Mám dotaz, neboť by mě to velmi zajímalo a Vy jste na toto téma opravdový odborník. Kolik účtenek musí zákazník dostat v hospodě, pohostinství apod.? Jednu klasickou (jako dosud) a pak další, která je výstupem, že to odešlo na FÚ? Nebo je to jinak? Dík předem za informaci. Myslím, že to bude zajímat víc lidí.
Já mám účtenku za 1 espresso, cena zůstala stejná, DPH je 15%, na účtence je vypsáno espresso 1x, mléko do kávy 1x, FIK,BKP, takže asi opravdu stačí jedna..., záleží na technice a sw, který je použit. Dla jsem spropitné a ptala se slečny, jak to s ním mají vyřešeno, jediné, co věděla, že při platbě kartou spropitné neberou! A ještě BTW- šla jsem kolem dvou restaurací ( Pardubice ), kde visely cedule, že pro technické problémy jim EET nefunguje, takže asi ještě bude veselo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
1. 12. 2016 13:29
Dobrý den. Dnes jsem byla na obědě a dostala jsem účtenku s 21% DPH. Navíc cena je zvednutá o 10 Kč. Naměla by být sazba 15%? Děkuji.