Re: daňová evidence - dlužné pojistné
a ještě napište, jestli jde o pojistné za podnikatele nebo za zaměstnance
Musím se přiznat, že u jednoho klienta, který je FO s daň.evidencí, jsem taky po čase vzdala evidování závazků na SP a ZP za něj jako OSVČ, protože tři roky neplatil nic, pak jim tam poslal 250 tis, pak zas nic......a já jsem se nikdy nedokázala dopočítat ničeho....
no je to starý program a do teď jsem si na to ještě nezvykla, nebo se mi to hodně motá. V lednu firma přestupuje na nový program, tak už se v tom snad budu lépe orientovat.
No jsou to jak staré nezaplacené pojistné podnikatele + i nějaké staré až teď doplacené pojistné za zaměstnance.
Proto v tom vždycky tak tápám kam s tím na účet :) když je to daňová evidence. tak to berte , že fyzická osoba vede účetnictví a zaúčtuju kam.
Pokud je to nějaká osobní spotřeba - účet 491?
a to pojistné za podnikatele a za zaměstnance?
Obecně:
daňová evidence
- pojistné za zaměstnance - daňový výdaj
- pojistné za podnikatele - nedaňový výdaj
- případné penále v obou případech - nedaňový výdaj
účetnictví
- pojistné za zaměstnance - mělo by být na 336, jako nezaplacené v dřívějších letech vyloučeno z daňových nákladů, v případě zaplacení se stává daňovým nákladem
- pojistné za podnikatele - nedaňový náklad (nebo 491, tady to je celkem jedno)
- penále v obou případech - nedaňový náklad
Je to DE ale vedená v nějakém SW, který se i u DE tváří, že se účtuje, jsou tam jakože předkontace a podle nich to padá do daňových a nedaňových položek ( už jsem kdyzi u jedné své kamarádky takovu zpatlaninu taky viděla).... ale musí to být maso, takto evidovat...
Ono je obecně maso, když se klasická účetní poprvé srazí s DE. Dosud si myslela, že je to jen takové nějaké zjednodušené účetnictví. Pár jsem jich potkala na školeních a než pochopily, že DE a PÚ nemají nic společného, tak to prostě nešlo, furt se snažily kontovat a tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
2. 12. 2016 13:46
dobrý den, účtuji fyzickou osobu, daňová evidence.
Mám tady staré dlužné pojistné, které není nikde z minulých let vedené na 336?
Jak zaúčtovat,
na 526020 individuální podnikatel nebo přes účet 491.