Re: daňová evidence - dlužné pojistné
a ještě napište, jestli jde o pojistné za podnikatele nebo za zaměstnance
Musím se přiznat, že u jednoho klienta, který je FO s daň.evidencí, jsem taky po čase vzdala evidování závazků na SP a ZP za něj jako OSVČ, protože tři roky neplatil nic, pak jim tam poslal 250 tis, pak zas nic......a já jsem se nikdy nedokázala dopočítat ničeho....
no je to starý program a do teď jsem si na to ještě nezvykla, nebo se mi to hodně motá. V lednu firma přestupuje na nový program, tak už se v tom snad budu lépe orientovat.
No jsou to jak staré nezaplacené pojistné podnikatele + i nějaké staré až teď doplacené pojistné za zaměstnance.
Proto v tom vždycky tak tápám kam s tím na účet :) když je to daňová evidence. tak to berte , že fyzická osoba vede účetnictví a zaúčtuju kam.
Pokud je to nějaká osobní spotřeba - účet 491?
a to pojistné za podnikatele a za zaměstnance?
Obecně:
daňová evidence
- pojistné za zaměstnance - daňový výdaj
- pojistné za podnikatele - nedaňový výdaj
- případné penále v obou případech - nedaňový výdaj
účetnictví
- pojistné za zaměstnance - mělo by být na 336, jako nezaplacené v dřívějších letech vyloučeno z daňových nákladů, v případě zaplacení se stává daňovým nákladem
- pojistné za podnikatele - nedaňový náklad (nebo 491, tady to je celkem jedno)
- penále v obou případech - nedaňový náklad
Je to DE ale vedená v nějakém SW, který se i u DE tváří, že se účtuje, jsou tam jakože předkontace a podle nich to padá do daňových a nedaňových položek ( už jsem kdyzi u jedné své kamarádky takovu zpatlaninu taky viděla).... ale musí to být maso, takto evidovat...
Ono je obecně maso, když se klasická účetní poprvé srazí s DE. Dosud si myslela, že je to jen takové nějaké zjednodušené účetnictví. Pár jsem jich potkala na školeních a než pochopily, že DE a PÚ nemají nic společného, tak to prostě nešlo, furt se snažily kontovat a tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 12. 2016 13:46
dobrý den, účtuji fyzickou osobu, daňová evidence.
Mám tady staré dlužné pojistné, které není nikde z minulých let vedené na 336?
Jak zaúčtovat,
na 526020 individuální podnikatel nebo přes účet 491.