Re: plán dovolených
Dobré ráno,
paní xj, myslíte, že by se to dalo obejít tak, že mi vedoucí po měsíci zpracovaných mezd podepíše vybrané dovolené? Protože u nás to funguje stejně jako výše... Přijde mi celkem zbytečné tu zavádět nějaké plány dovolených, tak mě napadlo, že dovolenou, co si zam-ci vybrali, by mi vedoucí podepsal na konci daného měsíce (ale antidatovat to k 1.1. daného měsíce) děkuji za váš názor
Proč chcete obcházet zákon, když nemusíte?
Nemůžete s odpovědnou osobou zpracovat exel tabulku, kde uvedete plán čerpání dovolené pro jednotlivé pracovníky s přihlédnutím na provozní potřeby firmy? Vždyť je to plán, skutečnost se pak bude lišit.
>>>>Prosím zkušené. Jsme malá firma, 25 zaměstnanců. Je
>>>>někde v zákoně. že musí mít firma plán dovolených?
>>>>Léta
>>>>jsme čerpali dovolenou bez jakéhokoliv plánu, po
>>>>dohodě, podle počasí, třeba ze dne na den a to bez
>>>>jakýchkoliv problémů /ani ze strany zaměstnavatele
>>>>ani
>>>>zaměstnanců/ Čerpání bylo v daném roce, převod do
>>>>nového roku
>>>> tak 1 - 4 dny, které si dotyční vybrali v 1. Q. Teď
>>>>jsme slyšela že musíme mít plán dovolených. Jak to
>>>>prosím je? Děkuji
>>>
>>>zákoník práce § 217
>>>
>>Dobré ráno,
>>paní xj, myslíte, že by se to dalo obejít tak, že mi
>>vedoucí po měsíci zpracovaných mezd podepíše vybrané
>>dovolené? Protože u nás to funguje stejně jako
>>výše...
>>Přijde mi celkem zbytečné tu zavádět nějaké plány
>>dovolených, tak mě napadlo, že dovolenou, co si
>>zam-ci
>>vybrali, by mi vedoucí podepsal na konci daného
>>měsíce
>>(ale antidatovat to k 1.1. daného měsíce) děkuji za
>>váš
>>názor
>
>Proč chcete obcházet zákon, když nemusíte?
>Nemůžete s odpovědnou osobou zpracovat exel tabulku,
>kde uvedete plán čerpání dovolené pro jednotlivé
>pracovníky s přihlédnutím na provozní potřeby firmy? Vždyť
>je to plán, skutečnost se pak bude lišit.
>
>Protože mi přijde jednoduší antidatovat a podepsat plán, než ho vypisovat a pak xkrát měnit...a taky pro to, že máme 4 střediska různě po republice a přijde mi snazší vyjet z pohody sjetinu dovolených, dole napsat plán k 1.xx a nechat podepsat šéfa..když je to, jak říkáte, jen plán, který se bude lišit...
Plán nijak neměníte, plán sestavíte k určitému datu a založíte. My tam máme ještě kolonku skutečného čerpání a tu pak doplníte, pokud zaměstnavatel souhlasí, skutečné čerpání nemusí být totožné s plánem. Mít rozvrh čerpání dovolené ukládá zákoník práce, jeho absence může být sankcionována pokutou. Nechápu, jak můžete polemizovat o porušování zákona. My máme 12 provozoven po celé republice a plán (rozvrh ) čerpání dovolených máme v pořádku každý rok.
Já nepsala, že se nesmí změnit, já psala, jak to děláme my, aby s tím bylo co nejméně práce. Takže např. k 1.3. daného roku (datum určí vedoucí organizace ) dají přímí nadřízení na základě dohody s jimi podřízenými zaměstnanci návrh na rozvrh čerpání dovolené. Vedoucí organizace většinou (pokud něco není v rozporu se zabezpečením chodu organizace) návrh schválí, tudíž je vydán s číslem jednacím. O jednotlivé části dovolené potom zaměstnanci žádají na tzv. žádance o dovolenou, kterou zaměstnavatel podepíše. Pokud chce zaměstnanec změnit dobu čerpání, písemně zaměstnavatele požádá o změnu. Do původního plánu se do další kolonky zapíše skutečné čerpání. Pro založení se pak k plánu přiloží i ty žádosti o změnu čerpání. Pokud náhodou potřebuje dobu změnit zaměstnavatel , dá písemně zaměstnancům co nejdříve vědět, samozřejmě min. 14 dní předem. Za posledních min. 10 let ale nikdy zaměstnavatel dobu uvedenou v plánu neměnil, protože už při sestavování plánu dbá na to, aby byla zastupitelnost a prostě čerpání dovolených nenarušovalo chod závodu. Jinak vždy vše bylo vyřízeno dohodou. Určitě mi toto přijde lepší řešení, než jak psala p. Šárka. Dokonalé to asi není, ale myslím, že to naše nijak neodporuje zákonu. Nebo se mýlím ?
>>>>>
>Já nepsala, že se nesmí změnit, já psala, jak to
>děláme my, aby s tím bylo co nejméně práce. Takže např. k
>1.3. daného roku (datum určí vedoucí organizace ) dají
>přímí nadřízení na základě dohody s jimi podřízenými
>zaměstnanci návrh na rozvrh čerpání dovolené. Vedoucí
>organizace většinou (pokud něco není v rozporu se
>zabezpečením chodu organizace) návrh schválí, tudíž je
>vydán s číslem jednacím. O jednotlivé části dovolené
>potom zaměstnanci žádají na tzv. žádance o dovolenou,
>kterou zaměstnavatel podepíše. Pokud chce zaměstnanec
>změnit dobu čerpání, písemně zaměstnavatele požádá o
>změnu. Do původního plánu se do další kolonky zapíše
>skutečné čerpání. Pro založení se pak k plánu přiloží i ty
>žádosti o změnu čerpání. Pokud náhodou potřebuje dobu
>změnit zaměstnavatel , dá písemně zaměstnancům co
>nejdříve vědět, samozřejmě min. 14 dní předem. Za
>posledních min. 10 let ale nikdy zaměstnavatel dobu uvedenou v
>plánu neměnil, protože už při sestavování plánu dbá na
>to, aby byla zastupitelnost a prostě čerpání
>dovolených nenarušovalo chod závodu. Jinak vždy vše bylo
>vyřízeno dohodou. Určitě mi toto přijde lepší řešení, než
>jak psala p. Šárka. Dokonalé to asi není, ale myslím, že
>to naše nijak neodporuje zákonu. Nebo se mýlím ?
Ne, nemýlíte. Tady se dokonalost hledá těžko, do jisté míry je to určitá formalita. Jen nezapomenout na součinnost s odbory nebo radou zaměstnanců. Něco z mála, co odborům zůstalo schvalovat nebo k čemu dávat předchozí souhlas.
Dle mého je to kus od kusu, all vy asi zpracováváte účto pro více lidí než my zde. Sice máme 4 pobočky, každá svého vedoucího, ale dohromady je to asi 60 lidí. Já nevím, ale mě přijde sestavování plánu dovolených jako hloupá formalita a papírování - alespoň u nás. Všechny pozice jsou zde zastoupené 2 až 3 lidmi, takže se během léta prostě vystřídají, nehledě na to, že léto je pro nás tak trochu ,,okurková sezona,, takže ani té práce není tolik. Delší letní dovolené řešíme nejčastěji v květnu, do plánu práce se napíše kdo kdy bude čerpat, a to je všechno. O jednodenních dovolených se rozhoduje se ze dne na den. Proto mi přijde zbytečné vytvářet excely k 1.1....
OT: chtěl tyto plány někdo někdy vidět? (neberte to jako popichování, ptám se ze zvídavosti)
Ano, pracovník , který u nás dělal audit pro ISO (nevím teď rychle číslo, ale to není důležité), pak kontroly při prodlužování ISO, NKÚ také chtěli vidět. Ale je pravda , že nic v tom nezkoumali, jen chtěli vidět, zda plníme § 217, odst. 1 zákoníku práce. víc nic
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 12. 2016 13:13
Prosím zkušené. Jsme malá firma, 25 zaměstnanců. Je někde v zákoně. že musí mít firma plán dovolených? Léta jsme čerpali dovolenou bez jakéhokoliv plánu, po dohodě, podle počasí, třeba ze dne na den a to bez jakýchkoliv problémů /ani ze strany zaměstnavatele ani zaměstnanců/ Čerpání bylo v daném roce, převod do nového roku tak 1 - 4 dny, které si dotyční vybrali v 1. Q. Teď jsme slyšela že musíme mít plán dovolených. Jak to prosím je? Děkuji